Статии

Как бързо и ефективно да изчистим водата?

Пречистване на водата: важно ли е?

Не пропускайте нашите публикации като се

Кой не обича да пие чиста, филтрирана вода? А ако сте попаднали в ситуация, когато не разполагате с филтър или пък не се доверявате на вашия очистителен прибор?

Професор Келог Шваб и колегите му от Блумър Ския колеж по обществено здраве при университета “Джон Хопкинс” дезинфекцирали вода с помощта на слънчева светлина и сок от лайм. При това резултатът се оказал също така добър, както при преваряването на течността.

В слаборазвитите райони от години пречистват водата с помощта на слънчева светлина: налива се вода в полиетиленов плик или пластмасова бутилка и се излага на слънце за около 6 часа (в облачно време до 48 часа). Ултравиолетът убива повечето микроорганизми, благодрение на който намалява рискът от развитие на стомашно-чревни заболявания.

За да се намали времето за изчистване на водата, учените решили да използват лайм (сорт лимони). Този плод съдържа псоралени – вещества, които под действието на ултравиолета влизат в съединение с урацила, цитозина и тимина. След реакцията с псоралените се променя структурата на ДНК на бактериите и спира тяхното размножаване.

Сок от лайм
Сок от лайм

При експеримента напълнили пластмасови бутилки с вода, която съдържала бактерията ешерихия коли, бактериофага MS2 и миши норовирус. Във водата сипали сок от лайм и окачили бутилката на слънце. Въздействието на ултравиолета значително намалило концентрацията на стомашната бактерия и на бактериофага.

“Половината от болните са със заболявания, свързани с некачествена питейна вода. Дезинфекцията на водата със слънчева светлина в съчетание със сок от лайм ( 30 мл сок на 2 л вода ) намалява съдържанието на бактерията ешерихия коли, само за 30 мин”, обобщава Келлог Шваб.

Вижте още и ⤵️
Водата ни предпазва от множество болести
Вълшебната медена вода
💦 Деня на водата

Тагове
Close