Статии

Защо на мъжете носовете са по-големи?

Защо мъжкият нос е по-голям от женският?

Не пропускайте нашите публикации като се

В Америка, учени твърдят, че са успели да разберат каква е причината за различния профил на мъжете и жените. Тъй като мъжете има по-голяма мускулна маса, те имат по-голям нос, за да могат да вдишват повече кислород.

Други проучвания върху съвременни хора са показали, че мъжете в цял свят по принцип имат по-големи носове от жените и съответно имат по-широки носни кухини и вътрешни въздушни канали. Мъжете също така поемат повече кислород при дишане през носа. Но това все още не е доказателство, че различните нужди от кислород са причина за различните размери на носа при хората.

Защо на мъжете носовете са по-големи?
Защо на мъжете носовете са по-големи?

За да докаже това, новото изследване иска да установи в каква възраст започва да се появява разликата в размерите на носа при двата пола. Данните от него сочат, че носът на мъжете е средно с 10 процента по-голям от този на жените и разликата се появява в юношеска възраст, точно съвпадайки с времето, когато момчетата започват да изразходват повече енергия и кислород.

Според изследователите от Университета на Айова това откритие хвърля светлина и върху една от мистериите на човешката еволюция, а именно защо неандерталците са имали големи носове.  Според тях носът размерите на човешкия нос са свързани с това от какво количество кислород се нуждае организмът. Скелетите на древните хора показват показват, че те са имали по-голяма телесна маса от днешния човек, и следователно са имали нужда от повече кислород.

Вие какво мислите? Споделете ни в коментар по-долу ⬇️

Вижте още и: ⤵️
Защо силните жени са магнит за неподходящи мъже
Мъжете се смятат за по-красиви
Жените се влюбват в мозъка а мъжете в очите

Тагове

Свързани статии

Close