Статии

Животните познават музиката на различни композитори

Интересни факти за музиката и животните

Не пропускайте нашите публикации като се

Хората, възприемат музиката по различен начин. Някои предпочитат класическа, други обичат рок, джас или блус. Учените се замислили дали животните споделят същата страст към музиката и могат ли да различават музикалните произведения?

Авторът на проучването Казутака Синозука от университета Кейо провел опит със златни рибки, за да намери отговори на тези въпроси. Учените пуснали на рибките две музикални произведения – “Токата и фуга в ре минор“ от Бах и откъс от балета на Игор Стравински “Пролетно тайнство“. Рибите били разделени в две групи: първите се научили да “гризат“ мънисто, специално окачено над аквариума, ако слушат музиката на Бах, а вторите – ако слушат музика на Стравински.

Животните познават музиката на различни композитори
Животните познават музиката на различни композитори

“Оказа се, че златните рибки са способни да различават сложните свойства на звука, такива като тон и тембър. Те се справиха прекрасно със задачата и добре различаваха произведенията“ , обобщил накрая Синозука.

Предишни изследвания показали как други животни възприемат музиката. Съдейки по поведението, любимият композитор на гълъбите и пойните птици е Бах.

“Тук най-вероятно става дума за възприемане на класическата и съвременната музика. Първата е изградена предимно от благозвучни акорди, а съвременната музика, като балета на Стравински, е изпъстрена с дисонанси, които инстинктивно изглеждат неблагозвучни. Голям любител на класическата музика се оказа сивата оризарка“, коментирал японският учен.

До интересни изводи стигнал и друг изследовател – Дейвид Тейе, лектор в музикалната школа при университета в Мериленд и професионален виолончелист. Той изучавал реакцията на музика от различни жанрове на примати от вида едипов тамарин. Удивително е, но тези животни се успокоявали и се заслушвали, само когато им включвали песни на групата “Металика“, която свири хеви метъл. Повишен интерес качулатите маймунки проявявали и към музиката, която Тейе съчинил специално за тях. Неговите произведения се основавали на звуците, които издават самите животни.

Според Синозука всички тези изследвания само подвърждават, че не съществува идеална музика – някои видове се наслаждават на творбите на Бах и симфониите на Бетовен, а други смятат класиката за скучна и харесват рок и метъл.

Вижте още и ⤵️
Домашните любимци намаляват теглото и алергиите
Не позволявайте на кучето да ви ближе лицето
Има ли кучета вегетарианци?
Кои продукти и растения са отровни за домашните любимци

 

Тагове
Close