Статии

В сянката на сексуалните комплекси

Как се формират сексуалните комплекси?

Не пропускайте нашите публикации като се

Обикновено повечето ни комплекси водят началото си от детството. Разбира се, не е приятно да се чувстваш неуверено в непозната компания или да се стесняваш да поискаш заем. Но най-много неудобства причиняват сексуалните комплекси

За формирането на сексуалните комплекси и сексуалните психотравми, способства неправилното възпитание. Има няколко родителски грешки, които в последствие водят до необратими последствия и провалят живота на детето.

  • Наказание за “сексуалните” игри, съпровождащо се с дълги и досадни обяснения защо това е лошо.
  • Постоянно напомняне за това, че половината живот е нещо мръсно и грешно.
  • Недостатъчното сексуално възпитание, в резултат на което детето може да бъде силно изплашено от спонтанни физиологични процеси – възбуда, ерекция и т. н.
В сянката на сексуалните комплекси
В сянката на сексуалните комплекси

Тези грешки способстват в тинейджърсакат възраст, а и след това, човек да изпитва чувство на дискомфорт в различни ситуации. Т. е. да получи сексуални комплекси. 

Комплексът на Алиса в страната на чудесата

Този комплекс се развива у жени, живеещи в света на фантазиите. Въображаемият сценарий на любовта в главата им е идеалният съюз, в който всеки от партньорите играе определена роля. Но той им пречи да се изградят истински, реални отношения.

Комплексът на Титания

В този случай жената е под влияние на томовете прочетена литература и създава образа на идеалния партньор, когото очаква цял живот. Героите от романите или актьорите се включват и сексуалните ѝ фантазии, в частност – по време на половия контакт жената си представя като партньор съвсем друго лице.

Комплексът на рицаря и развратника

Жената мечтае у партньора ѝ да се съчетават две противоположности – рицар и развратник.

Комплексът на Месалина

Той е присъщ на страстни, чувствени, сексуално възбудими жени, предявяващи повишени изисквания към партньорите си и сменящи ги като носни кърпички. Те си представят секса като оргия.

Комплексът на Пепеляшка

Отразява пасивната житейска позиция. Жената очаква принца от приказките, който ще я въведе в света на приключенията, красотата и комфорта. Мечтата за необикновено красивия мъж е типична за ранната младост, но при някои жени, тя се запазва до края на живота им.

Комплексът на Дон Кихот

Мъжете с този комплекс са склонни да идеализират жената, да говорят за нея с обожание и да ѝ приписват качества, каквито тя изобщо не притежава.

Комплексът на Мадона и Блудницата

Той е пряка аналогия на комплекса за рицаря и развратника при жените. Такива мъже смятат, че благочестивата, предана, скромна жена трябва да се избира за съпруга. А чувствената, страстната, достъпната – за любовница.

Донжуанизъм

Донхуанизъм се нарича стилът на поведение, чиято цел е да се завоюват жените заради удовлетворяване на личните сексуални нужди.  Колкото повече любовни връзки имат такива мъже, толкова по-силно се извисяват в собствените си очи.

Комплексът на Отело

Това са патологични ревнивци. Те са толкова слаби в тези свои пориви, че изобщо представат да се контролират и могат да извършат непоправими постъпки. 

Комплексът на Ромео и Жулиета

Появява се поради забраната на предбрачни контакти. Затова хората с този комплекс се стремят колкото може по-бързо да станат семейни.

Нуждата да се съчетаят с противоположния пол, е толкова силна, че влюбените преодоляват всички препятствия по пътя си. Днес този комплекс практически не се среща, тъй като търпимото отношение към добрачните полови контакти е повсеместно и встъпването в брак изобщо не представлява проблем.

Комплексът на Тристан и Изолда

Хората с този комплекс нарушават забраните за встъпване в полови отношения – били те бракът на единия или на двамата или ранните полови контакти. Характерно е, че те изпитват двояко чувство – удовлетворение и вина. При това чувството за вина прави насладата им още по-ярка.

Вижте още и ⤵️
На кой знак кога му се иска секс
Сутрешният секс се оказва по-полезен
Любовна рецепта за щастлива връзка
Сутрешният секс помага в офиса

Тагове
Close