Статии

Бабините правила са си най-добри

Как да живеете здравословно според баба

Не пропускайте нашите публикации като се

Милиони тестове, които съветват как да живеете здравословно, можете да прочетете в интернет и пак да стигнете до няколко бабини правила. Знаете си ги, но вечно си намирате оправдание, защото не ги спазвате. Е, започнете – нали точно сега е времето да си кажете, че от пролетта сте нов човек.

Бабините правила са си най-добри
Бабините правила са си най-добри

1.Яж бавно

Баба ви държеше да се храхите редовно. Ами опитайте да ядете поне три пъти на ден и всеки път в менюто ви да има плодове и зеленчуци. Препоръчително количество е 3-4 чаши зеленчуци и 2-3 чаши плодове всеки ден.

Не пропускайте закуската, макар, че не е задължително тя да е рано сутрин. Актуалният съвет на учените е първото хранене за деня да е тогава когато сте гладни. Сервирайте си това, което баба ви често слагаше на масата – яйце, кисело мляко, филия пълнозърнест хляб и масло. Протеините засищат и намаляват желанието за нездравословни храни по-късно през деня. Изяжте и плод, ама цял, заради фибрите. Баба ви неслучайно не правеше ябълката на смути или сок. Те бяха хит за няколко години, който вече е отречен.

И обяда не пропускайте. Но вечерята може. Според ново научно изследване много добре се отразява на метаболизма да разположите храненията между 8 и 14 часа, а после в продължение на 18 часа да гладувате. Това помага за изгарянето на мазнините. Учудващо, но този цикъл поддържа нивата на апетита по-равномерни през деня в сравнение с храненията между 8 сутринта и 8 вечерта, които са типични за повечвто хора, твърдят учените.

Най-важното обаче е да не се храните бързо. Японско проучване, продължило повече от 5 години, показва, че хората, които ядат по-бавно са по-здрави. В изводите си медиците наблягат на три правила. Първият е храненето да трае поне 20 минути. Това е времето, което е нужно на мозъка, за да изпрати сигнал за ситост. Ако ядете бързо, този сигнал идва, когато вече има преяждане. Вторият съвет е след всяка хапка да оставяте ножа и вилицата. Това ще ви предпази от настървено лапане, защото най-полезно за организма е всяка хапка да дъвчете по 20 – 30 пъти. Трето, съсредоточавайте се върху храната, не се разсейвайте с нищо друго, препоръчват японските изследователи. Същото казваше и баба ви нали помните.

2.Хайде да си лягаш

Лекарите от всички страни твърдят, че недоспиването е все по-сериозен проблем, който води до последици за здравето. Масово хората спят по-малко от препоръчителните 8 часа на денонощие. Трима на всеки 10 възрастни спят даже под 6 часа. Последствията са хипертония, депресия, затлъстяване и диабет.

При недоспиване дори в най-спокойния ден организмът ви сякаш е в страх, защото се вдига нивото на хормона норепинефрин. Намалява обаче интерлевкин 6 – протеин с антивирусни свойства.

Когато ви се случи да не спите достатъчно през нощта, (а и всеки ден, ако имате възможност), поспете поне 30 минути през деня. С изследвания е установено, че кратката дрямка помага за възстановяване на имунната и невроендокринната система.

Е, баба ви знаеше какво прави, като ви караше да спите следобед.

Бабините правила
Бабините правила

3.Иди си играй

Тя ви гонеше навън, като заседнехте пред телевизора. Няма никакво съмнение, че заседналият начин на живот е вреден за здравето. Полезно е движението. Но сами установете при каква физическа активност се чувствате най-добре.

Защото онези прословути 10 хиляди крачки (около 6 км на ден), които едва ли не са се превърнали в стандарт за здравословно движение, не са научно обосновани, а са маркетингов трик. “Правилото на 10 хиляди крачки” е измислено през 1965 г от японска компания, за да продава един от първите крачкомери. Просто 10 хиляди звучи добре.

Може на вас около половин час разходка на чист въздух да вие достатъчна. Но за по-малко и без крачкомер баба ви ще каже, че съвсем сте се обездвижили.

4.Среши се

Пазете се от страх, за да сте здрави, е от онези препоръки, който всеки знае, но малцина успяват да изпълняват. Нищо, вие не преставайте да се стараете.. Но всяка вечер правете няколко лесни неща, за да свалите напрежението.

Нали си спомняте онзи съвет за красивата коса – момичето непременно да я среши преди лягане. Той важи и за мъжете, защото е вид масаж на скалпа. Още като се приберете в къщи, започнете да се решите 10-ина минути. Така подобрявате кръвообръщението, отпускате мускулите и се разтоварвате.

5.Дай да те погаля

Някога баба ви поставяше ръка върху главата ви и с топлината ви успокояваше. Сега в напечени моменти си помагайте сами, като установявате т нар биологична обратна връзка. Може да правите това и всяка вечер преди лягане.

Лесно е: допрете длани и ги разтрийте енергично една в друга, за да създадете топлина. После ги поставете върху очите си, а пръстите отпуснете към челото. Останете така, докато се почувствате омиротворени. После може отново да затоплите дланите си и да разтъркате леко ушите си – създава добро настроение.

Да не чуе баба ви, но още по-прекрасно ще се почувствате, ако някой от противоположния пол направи всичко това за вас.

Вижте още и ⤵️
Стресът съсипва здравето ни
Духовно ДНК пази тайната на здравето ни
Повишете имунитета

Тагове

Свързани статии

Close