Статии

8 неща които не бива да поставяте в съдомиялната

Какво не трябва да мием в съдомиялната

Не пропускайте нашите публикации като се
Леснотата и удобството на зареждането и натискането на един бутон звучат много по-изкусително от търкането и накисването, но някои водове метал и стъклени съдове са твърде деликатни за подобна мощна почистваща машина.
Съдомиялната има подобен ефект и върху други типове прибори, включително такива за хранене – дори и тези от сребро. За някои кухненски аксесоари най-добре да извадите гумените ръкавици и да се заемете да търкате.
Преди да заредите съдомиялната и да натиснете бутона за включване, уверете се, че не сте поставили в нея някое от тези неща.
8 неща които не бива да поставяте в съдомиялната
8 неща които не бива да поставяте в съдомиялната

Остри ножове

Острите ножове се затъпяват по-бързо, когато бъдат подложени на почистващия цикъл на съдомиялната. Освен това те могат да натрупат вдлъбнатини и неравности от други неща в съдомиялната. Затова мийте ножовете на ръка, като внимавате да не се порежете на острието.

Незалепващи тигани и съдове

Незалепващата повърхност на тези съдове се отмива след няколко цикъла в съдомиялната. Най-добре е да ги миете на ръка, за да запазите незалепващата повърхност непокътната.
Чугунени съдове
Чугунените тигани, макари масивни на вид, винаги трябва да стоят далеч от съдомиялната. Тя може да премахне всичкото омасляване от тигана, да предизвика ръжда и да ги изкриви.
За да почистите правилно тези съдове, измийте още горещия тиган с топла вода и гъба или твърда четка. Избягвайте сапун, стоманена вълна и накисване на тигана. Задържащите се частици храна лесно могат да бъдат премахнати със загряване на вода до кипване в тигана. След като съдът е чист, изсушете го и леко го омаслете с готварско олио.

Дървени лъжици и прибори

Дървените льжици и други дървени кухненски прибори може да изгубят покритието си, извивката си или да се напукат, когато бъдат поставени в съдомиялната. Проверете в инструкциите от производителя или просто ги мийте на ръка, за да не рискувате.

Кристал

Поставянето на кристал в съдомиялната с нищо не е по-добро от хвърлянето му на пода. Високата температура и силните почистващи препарати могат да повредят и напукат кристала и да предизвикат загуба на блясъка му.

Каквото и да е съе златно покритие

Чиниите със златен ръб или златните прибори са абсолютно табу за съдомиялната. Горещината и почистващите препарати разяждат златото, в резултат на което получавате повредени и избледнели чинии и прибори.

Мека пластмаса

Някои твърди пластмаси безпроблемно се справят в съдомиялната, стига да ги поставите на горния рафт, но меката пластмаса и еднократните пластмасови съдове не бива да бъдат почиствани в съдомиялната.

Медни съдове

Медните тигани и съдове за готвене са скъпи, а поставянето им в съдомиялната е последното, което би трябвало да правите. Съдомиялната може да промени цвета им, така че те да избледнеят. Най-добре е да ги миете на ръка.
Вижте още и ⤵️

Тагове
Close