Статии

4 стъпки с които да се избавим от страха

Как да спрем да се страхуваме от страха?

Не пропускайте нашите публикации като се

Кой от нас не познава страха – най-вредната и пагубна за човека емоция?

Страхът от височина, от тъмнина, от затворено пространство, от смъртта, от болката, от самотата ни побърква. Пречи ни да живеем спокойно, кара ни да променяме навиците си.

Можем ли да победим коварния враг, наречен страх? И трябва ли да го правим?

Четири стъпки към спасението

Според психолозите всеки наш страх в действителност е страх от смъртта. Боите ли се от затворено пространство, змии или височина  – зад всички тези фобии стои Негово величество страхът от смъртта. Опитайте се да осъзнаете това и първата стъпка към победата ще бъде направена.

4 стъпки с които да се избавим от страха
4 стъпки с които да се избавим от страха

Втората стъпка е да се приближите плътно до вашия страх, да доведете ситуацията до абсурд. Страхувате се да летите със самолет – използвайте само този вид транспорт. Страхувате се от самотатастарайте се колкото може повече време да прекарвате насаме със себе си. Отидете там, където по-рано не бихте отишли, позвънете там, където преди това не бихте се обадили, общувайте с тези, които преди това сте избягвали. Ще видите, че нищо лошо няма да ви се случи, и постепенно ще престанете да се боите.

Една жена много се страхувала от змии. И за да се избави от страха си, започнала всеки ден да разглежда снимки на влечуги в интернет и да ходи в серпентариума. Отначало, разбира се, ѝ било трудно. Сърцето ѝ биело като лудо, дланите ѝ се потели, но тя не се предавала. Казвала си: „Не се страхувам“ – и се опитвали да види в отвратителните твари красота и грация. След няколко месеца от страха ѝ не останала и следа!

Трета стъпка – Колкото може по-често размишлявайте за причините за вашия страх.

Тази работа е достойна и много по-плодотворна от медитацията например. Защото след нея страхът все пак изплува от дълбините на душата. Ако се опитате да разберете причините за вашия страх и призовете на помощ здравия смисъл, обезателно ще победите. Боите се от смъртта – размишлявайте, четете за нея. Боите се да се заразите от СПИН – узнайте колкото може повече за болестта. И в определен момент ще разберете, че страха вече го няма.

Четвърта стъпка – мислете позитивно. Защото нашият страх е само свидетелство за това, как мислим, каква е нашата философия. И ако овладеете конструктивното мислене, освободим се от лошите мисли, страхът ни напуска. Остава само безпокойството – за себе си, за своето бъдеще, за близките. 

Постарайте се да разберете, че страхът е само продукт на вашето въображение. Смело го погледнете в лицето, вижте страховете си като кадри от филм, които се движат бързо и веднага изчезват. И помнете главното: страхът ще дойде и ще си отиде, ако вие самите не го задържате настойчиво…

Как да спрем да се страхуваме от страха?
Как да спрем да се страхуваме от страха?

Защо е вреден страхът?

Страхът ограничава човека в неговите постъпки и решения. Кара го да действа неадекватно, нелогично и при това коварно се крие. Човекът обикновено не осъзнава, че причината за неговото решение е бил страхът. Но отстрани това се вижда ясно. Ние си мислим за някого: „Аз на негово място бих постъпил така и така“. Но незнайно защо човекът извършва нелогични, понякога глупави постъпки. Защо? Защото го управлява страхът…

Например измамена жена знае, че трябва да затвори вратата на изменника или най-малко да престане да му виси на врата. Но вместо това тя всячески демонстрира любовта си. Защо? Защото постъпките ѝ са ръководени не от логиката, а от страха – „Ами ако ме напусне…“,  „Ако остана сама …“

Опитайте се да осъзнаете, че страхът е само емоция, нашето нежелание да попаднем в някаква сложна ситуация. И ще ви стане много по-лесно.

Според мнението на медиците, нашият организъм не реагира особено добре на страха. Човекът, оказал се във властта на фобията, става агресивен и раздразнителен. Хроничният гняв, на свой ред, изтощава имунната система, подобно на СПИН. Когато човек изпитва страх, а следователно – гняв и агресия, изгарят. Т-лимфоцитите, без които организмът е открит за всяко заболяване.

Важна е дозата на страхът

Оказва се обаче, че в умерени дози страхът е полезен. Защото е естествена защитна реакция на организма. Ако не се страхуваме от автомобили, всеки ден бихме попадали под колелата им. Ако не се страхуваме от височина, бихме падали от балконите и покривите.

Страхът ни предупреждава за възможна опасност, пази ни. Но не бива да му се поддаваме. Защото в този случай не ние ще управляваме страха, а той нас…

Прости правила 

  • Никога не зацикляйте върху трагедията, постигнала ваш близък. Не наблягайте на подробностите. Искрено съчувствайте на пострадалия и продължете живота си.
  • Опитайте се да помогнете с нещо на пострадалите в беда хора. Медиците са уверени, че помагайки на този, който е по-зле от вас, убивате вашия страх.
  • Не си оставяйте време за мозачни мисли. Направете генерално почистване, спомнете си любимото хоби, погледайте весел филм, почетете интересна книжка.
  • Във всяко явление в живота има както отрицателна, така и положителна страна. Във всяка ситуация си припомняйте това и страхът ще изчезне.
  • Ако все пак не можете да се справите със страха, вземете успокоителни лекарства. Не бива да се отказвате и от специализирана помощ.

Вижте още и ⤵️
От какво се страхуват мъжете и жените?
Страхът от паяци и змии е дълбоко заложен в човека
Защо мъжете се страхуват от обвързване
Страховете на зодиите
Топ 7 на мъжките страхове
Страхови състояния

Тагове
Close