Статии

От какво се страхуват мъжете и жените?

Любовта е производна на страха 

Не пропускайте нашите публикации като се

Същността на страха е толкова коварна, че я забелязваме едва когато той започва да ни пречи. Страхът присъства навсякъде и винаги, като азота във въздуха. Но проявленията му са различни при двата пола…

Първият въпрос, който възниква, след като се е появил самиятстрах е: ” Как да се борим с него?”. Тъй като инстинктът за възпроизводство при жените и мъжете се проявява различно, то и страховете се разделят по полов признак.

Инстинктивни страхове

За жените е свойствено да се страхуват от самотата (от подсъзнателния инстинкт постоянно постъпва сигнал, че е необходимо възпроизводство). Вследствие на което жената следи за фигурата си, прави си грим, променя и прическата си. За всички тези процедури ви стимулира страхът. Това е главният стмул, мотивът, който насочва поведението. Заради стремежа да привлече лице от противоположния пол, у жената възниква страх от наднормено тегло, бръчки под очите, от възрастовите изменения и т. н. Само на жените са присъщи страхът пред родилния процес и страхът за собственото дете. 

Социални страхове

В съвременните социални реалности при жените започнаха да се проявяват и други страхове. Един от тях е да не изгубят работата си. Естествено този страх е съпътстван и от други разновидности – страх от събеседване, страх от началството, колегите, партньорите в бизнеса, страх от провали и неуспехи, страх, че няма да бъде приета в обществото.

Битови страхове

Чисто женски страхове са и дребните битови страхове: страх от гризачи, хлебарки, паяци и прочее пълзящи гадини. 

Как да постъпим?

Първо, да признаем, че страхът е нашето естество, че е част от нас, при това необходима. Помислете си какво би станало, ако не изпитваме страх? Можем смело да пресечем пътя, без да се огледаме, да бръкнем с пръсти в розетката, да се разхождаме по ръба на покрива и т. н. Ще кажете – това е съвсем друг страх. И ще сгрешите! Страхът е предназначен за запазване на биологическия вид, тоест той ни предпазва от смъртта и ни кара да продължим човешкия род.

Кой би могъл да помисли, че любовта е проводна на страха! Именно страхът, дълбокият, несъзнателният, ни дава любовта, за да можем да изберем онзи единствен и неповторим за създаването на семейството. Така че страхът е основата. А ние, поради някакви погрешни убеждения и лъжливи изводи даваме на нашия страх допълнителни функции, които ни пречат да живеем.

Второ, трябва да определим мястото на нашия страх и да не му позволяваме да го напуска. Използвайте метода на анализа.

Ако остана сама – това означава смърт? Не! Това е отличен шанс да си намеря друг спътник в живота, защото никога не е късно за любов и който търси намира. Страхът трябва да бъде помощник, подсказка, която да играе спомагателна роля. Именно страхът от самотата ще ни накара да спазваме диета и да се напъхаме в любимите си джинси, да посещаваме фитнес и да си купуваме скъп крем за около очите. Именно страхът е най-добрият съветник, подсказва ни, помага ни, а след това трябва да се върне на мястото си.

Трето, изработете си собствена система “антидот”. На всеки травмиращ фактор измислете определение. Например, ако котка вие пресякла пътя, хванете се за копче и тогава обезателно ще ви провърви. Ако ви се е сторило, че началникът вие погледнал на криво, мислено плюйте през рамо и всичките му претенции ще се изпарят. Изобщо отделяйте внимание на своя страх.

Помечтайте, пофантазирайте как изглежда, какъв цвят има и какво бихте направили с него, ако можехте реално да го усетите в ръцете си. В края на краищата, “вземете” своя страх и потанцувайте с него. Например, ако усещате страха си като камък, който всеки път застава на гърлото ви, когато трябва да направите доклад в службата, представете си цвета на този камък и какъв красив алпинеум бихте направили от подобни камъни. Облекчението вие гарантирано.

Съществува мнение, че мъжете са силния пол и те не трябва от нищо да се страхуват. Да нямат комплекси и страхове, винаги да са силни и мъжествени. В Англия психолози и психотерапевти провели многогодишно изследване и установили основните причини за страховете при мъжете.

Страхове на мъжете

Young bearded man in glasses looking at camera with expression of panic on gray background.

Страх от неуспех

Оказва се, че първо място заема страхът от неуспеха. Мъжете се боят да не би да не съответстват на установените изисквания, които се предявяват към тях в службата или у дома. Те се страхуват да изглеждат неудачници.

Страх да покажеш слабост

Мъжете никога не разказват за чувствата си и терзанията си, защото се страхуват, че ще ги сметнат за слаби. Те предпочитат да преживяват неуспехите си в самота.

Страх от…брака

Смята се, че мъжете се страхуват да се оженят, и от части това е така. Те не обичат да се обвързват с продължителни задължения. Но съществува и друга страна на този въпрос. Повечето мъже, след като се оженят, се страхуват от развод, за да не загубят стабилния си начин на живот.

За слабостите в леглото, за болестите и старостта мъжете предпочитат изобщо да не мислят.

Вижте още и ⤵️
Страхът от паяци и змии е дълбоко заложен в човека
Страховете на зодиите в любовта
Топ 7 на мъжките страхове
Преодоляване на страха
Страховете на зодиите

 

Тагове
Close