Статии

Някои навици са наистина вредни

Защо някои навици са вредни за здравето?

Не пропускайте нашите публикации като се

Сигурно знаете, че не бива да се гризат ноктите или да се седи с кръстосани крака, но въпреки това понякога макар и несъзнателно, продължавате да го правите.

Наистина ли тези навици са толкова опасни за здравето?

Крак върху крак

Забравете за популярните приказки за това, че навикът да се седи, поставяйки крак върху крак, предизвиква варикозно разширение на вените. Това заболяване се базира изключително на фактори, свързани с наследствеността.

Единственото, до което могат да доведат кръстосаните крака, това е временно повишение на кръвното налягане. Този “вреден” навик няма никакви дълготрайни последствия и не оказва никакво влияние на здравето на сърцето. Вместо да се тревожите за това как седите, трябва да сте обезпокоени от това колко дълго се намирате в това положение, заявила доктор Дейдра Матина, член на Американската колегия по кардиология.

Някои навици са наистина вредни - Крак върху крак
Някои навици са наистина вредни – Крак върху крак

Многобройни изследвания показали, че седящият начин на живот води повишаване риска от развитие на рак, диабет и други сериозни заболявания. “По принцип колкото повече часове седите, толкова повече наближавате своята смърт”, убедена е доктор Матина.

Днес за много хора е почти невъзможно да избегнат седящия начин на живот, ето защо доктор Матина предлага да се правят чести паузи за кратки разходки. Ако работите в офис, разходете се до бюрото на ваш колега, за да размените няколко думи, вместо да седите в интернет, или просто си сложете напомняне в телефона, за да ставате от работното си място и да се раздвижвате на всеки 30 минути.

Гризане на нокти

Това е навик, който няма как да се нарече безвреден. В допълнение на ужасния вид на ноктите може също да доведе до влошаване растежа на нокътната плочка

“Хроничният навик за гризане на ноктите ще промени тяхната форма. С времето те стават по-широки, поради което започват да изглеждат по-къси”, заявила Дана Стърн, професор по дерматология от Ню Йорк. По този начин нокътната плочка и структурата на нейните тъкани постоянно се повреждат. Гризането на ноктите може да доведе до промяна на цвета и попадане на инфекции заради бактериите в устната кухина.

Някои навици са наистина вредни - гризане на нокти
Някои навици са наистина вредни – гризане на нокти

Този навик често е свързан с тревога и стрес. Първата стъпка, която може да направите, за да се справите с проблема, е да разберете причините. След това доктор Стърн предлага да се заделят малко пари за добър маникюр.

“Ако вашите нокти са добре полирани, ако вие сте вложили в тях определена сума пари, това ще ви накара да се замислите, преди да започнете да ги гризете”, обяснила доктор Стърн. Единственото препятствие е отслоилият се или отчупен нокът, който може да предизвика непреодолимо желание за гризане. Но нима е толкова трудно да откриете в себе си достатъчно сили и воля заради собственото си здраве!

Пукане с кокалчетата на пръстите

Това няма голямо значение, ако, разбира се, не го правите в продължение на 24 часа 7 дни в седмицата. Звукът от пукането на пръстите в действителност съпровожда движението на ставната течност във вашите пръсти. Ето защо пукането, което ще чуете, не показва никакви сериозни увреждания, ако, разбира се, не го правите постоянно.

“Ако непрекъснато пукате с пръсти, това ще доведе до разтягане на връзките на ставите”, обяснил Леон Бенсън, представител на Американската академия на хирурзите ортопеди. А разтягайки ги силно, може сериозно да навредите на тяхното функциониране, което с голяма вероятност ще доведе до възникване на артрит.

“Хроничният навик за пукане на кокалчетата на пръстите често е свързан с тревога, така че лечението трябва да започва с психиатрична помощ”, заявил доктор Бенсън. Но за по-леки случаи човек трябва да бъде по-внимателен и когато възникне такова желание, да опита с усилия на волята да спре.

Изпращане на съобщения в социалните мрежи в леглото

Ако имате подобен навик, незабавно го прекратете! Смартфоните са просто играчки за възрастни и тяхното присъствие в леглото не е най-добрата идея за режима на сън. “Мобилните телефони излъчват синьо-зелена светлина, която ни стимулира”, обяснила Деяна Аугели, доцент в центъра за медицина за съня. Тази допълнителна стимулация потиска мелатонина ( хормон, който нашият организъм изработва за регулиране на ритъма на сън – бодърстване ), поради което става по-трудно човек да заспива и да се радва на пълноценен сън. Според едно изследване хроничното потискане на мелатонина може да доведе до повишен риск от рак на млечната жлеза, дебелото черво и простата.

Някои навици са наистина вредни - съобщения в леглото
Някои навици са наистина вредни – съобщения в леглото

“В идеални случай вие просто трябва да настроите будилника преди сън и да не използвате всоя телефон до сутринта”, препоръчала Аугели. Много експерти стигат толкова далече, че предлагат да се изключват всички електронни устройства най-малко един час преди сън. Във всеки случай, всичко опира до силата на волята: ” Ако се тревожите за качеството на съня и виждате, че вашият мобилен телефон му влияе негативно, просто, трябва да направите правилен избор и да стоите по-далеч от апарата преди сън”, заявила Аугели.

Пропускане на закуската

Няма спор – това е вредно за здравето. “Утрото на много хора е толкова динамично, че закуската за тях става недостижим разкош. Но сънят и дългото нощно време бързо лишават тялото от това “гориво”, от което то се нуждае, за да увеличи скоростта на метаболизма и да даде достатъчно енергия за началото на новия ден “, обяснила Алиса Рамзи, представител на Академията по хранене и диетология.

Някои навици са наистина вредни - пропускане на закуската
Някои навици са наистина вредни – пропускане на закуската

Лишаването на тялото от толкова важния за него сутрешен прием на храна може да засили чувството на глад през деня и е по-вероятно да започнете да преяждате. Това ще повлияе лошо на концентрацията и паметта. Ако пропускате закуската редовно, може да забавите обмяната на веществата в организма, което увеличава риска от възникване на наднормено тегло и диабет.

Използвайте почивните дни, за да си приготвите закуски за цялата седмица. “Запасете се с кисело мляко, ядки и плодове”, препоръчва Рамзи. Приготвянето на смути е още едно просто решение. Сложете основните сухи съставки в блендера преди лягане и добавете нужната течност на сутринта – това ще ви позволи наполовина да съкратите времето за подготовка на закуската. Ако въпреки всичко не ви остава време за закуска у дома, вземете нещо за хапване в офиса.

Прочистване на гърлото

Може и да звучи преувеличено, но навикът да се прочиства гърлото, е доста лош. Обикновено прочистваме гърлото си, когато чувстваме, че нещо е заседнало там. Това действие е съвършено нормално по време на простуда и грип, съпровождани от хрема и кихане. Но то може да стане типично за вас: “Прочистването на гърлото се превръща в порочен кръг: колкото повече го правите, толкова повече ви се иска да го повтаряте отново и отново”, Разказал  Дейл Тейлър, лекар отоларинголог.

Когато откашляте, гласните връзки се затварят по-силно, отколкото обикновено. “Може да се образуват дори възелчета на гласните връзки, които значително да влошат гласа ви, защото това ще ви направи хриплив”, твърди Тейлър. Характерното за всички нас прочистване на гърлото може дори да доведе до кръвоизлив в мозъка, кръвотечение в зоната на гласните връзки, което ще изисква помощ от логопед или дори хирургическа намеса.

И така, някои стереотипи за вредните навици са напълно неверни, но за някои от тях все пак има съвсем реално основания. Не е нужно да се тревожите твърде много за дреболии. Обръщайте внимание на това, което е действително важно за вашето здраве, и започнете да се избавяте от своите вредни навици още днес!

Вижте още и ⤵️
Причини за честа смяна на настроението
20 най-вредни навици
Навици от които трябва да се откажете незабавно
Навици които водят до бедност
Възможно ли е да променим навиците си?
Навици които увреждат мозъка

Тагове
Close