Именни дни

Успение на св. Методий Славянобългарски

св. Методий Славянобългарски - 6 април

Не пропускайте нашите публикации като се

На 6 април Православната църква отбелязва смъртта на св. Методий Славянобългарски – Успение на св. Методий Славянобългарски.

Празнуват всички с името Страхил – старинно име, производно на Страшил, означава ‘да се страхуват от него, да всява страх’, ‘страхопочитание, уважение към себе си’.

Успение на св. Методий Славянобългарски именници: СТРАХИЛ

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Св. Методий бил по-голям брат на славянския равноапостол Константин Философ – св. Кирил. В ранната си младост избрал военно поприще и 10 години управлявал една славянска област, подвластна на византийския император.

Той обаче почувствал Божието призвание, отказал се от високото си положение и постъпил в манастир, намиращ се в планината Олимп – Мала Азия. След време при него дошъл и по-малкият му брат Константин. Оттогава те били неразделни до смъртта си и заедно извършили великото и забележително дело – създаванетo на славянската писменост и на християнската просвета всред славяните.

Рождената дата на Методий се отнася към 815 г. Той е кръстен Михаил.

За детството на Методий се знае по-малко, отколкото за това на по-малкия му брат Кирил. Житията на двамата братя свидетелстват, че те са родени в Солун, в семейството на византийския друнгарий (морски офицер), подстратега и управител на Солунска област Леон (роден в Солун и вероятно от гръцки произход), известен в българската историография като Лъв и жена му Мария (вероятно славянка).

св. Методий Славянобългарски
св. Методий Славянобългарски

Според “Пространното житие” на Методий, когато решил да ги прати във Великоморавия императорът им казал: „Вие двамата сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто по славянски”.

За младостта на Методий също не се знае много, въпреки че изворите подчертават, както и за брат му, големите умствени способности, с които е надарен.

Бащата умира рано, но способностите на децата са забелязани от близкия на семейството и издигнал се до велик логотет Теоктист († 20 ноември 855), главен министър на императорите Михаил II и Теофил и регент на неговия син Михаил III. Неговият ранг е вторият след василевса в империята.

Теоктист извиква своите племенници Кирил и Методий при себе си в Константинопол. През 843 г. по негова покана двамата пристигат в Константинопол и учат философия в престижната Магнаурска школа. На Методий е възложен постът управител на административна област до Солун. От 870 до 885 г. Методий е архиепископ на Моравия. Негов епископ и конкурент е Вихинг.

Св. Методий се чества и на 11 май заeдно със св. Кирил.

На 6 април се отбелязва и успението на Св. Ехтихий. Св. мчци Тимотей и Диоген.

👉Имени дни през този месец

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж
Пожелания за имен ден на дете

Тагове

Свързани статии

Close