Празници

Трапезата на Благовещение

Как да приготвим трапезата на Благовещение

Не пропускайте нашите публикации като се

На 25 март, Благовещение, човек е хубаво да стане и да закуси рано, за да е добре през годината, да става рано и да си свършва работата.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

В периода на строгия великденски пост на Благовещение и на Цветница е позволено на трапезата да има риба. Това се случва само ако 25 март не се пада по време на Страстната седмица.

Трапезата на Благовещение
Трапезата на Благовещение

Благовещение, Ден на майката именници: БЛАГА, БЛАГО, БЛАГОВЕСТ, БЛАГОВЕСТА, БЛАГОЙ, БЛАГОЯ, БЛАЖЕ, ЕВАНГЕЛИЯ, ЕВАНГЕЛИНА, ВАНГА, ВАНГЕЛА, ВАНГЕЛИЯ, ВАНГЕЛ, ВАНГЕЛИНА, Вангел, Вангелина

Тържествената трапеза за Благовещение е постна, но доста богата – за пръв път се поднасят пресни зелени растения – лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека “нова кръв”. Задължително се приготвя рибапечена или варена, което означава, че може да се хапват и всякакви морски дарове.

Лучникът се прави от две кори тесто, като в средата се нареждат всякакви зеленчуци и, разбира се, голямо количество лук. Вари се супа от прясна коприва. Салатата е от лук, джоджен, магданоз. Казва се, че дойде ли Благовец, хората са се хванали вече за зелено.

На някои места в България има традиция да се варят речни раци. Както на много от другите християнски празници, на Благовещение се правят различни питки, но освен тях се приготвят и лучник и баници. Заедно с тези вкусотии, на светлия пролетен празник може да се пие и вино.

Не пропускайте да си приготвите и една вкусна блага пита.

Източник: Съновник

Вижте още и ⤵️
Поверия за Благовещение
💌 Поздрави за Благовещение
Обичаи и традиционната храна за Благовещение

Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close