Именни дни

св. мъченица Агатия

Информация за празника на 5 февруари

Не пропускайте нашите публикации като се

Православната църква чества Света мъченица Агатия (Добра) – При царуването на злочестивия Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения срещу християните и по времето, когато за управител на Сицилия бил назначен от него Кинтиан, по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

св. мъченица Агатия именници: АГАТА, ДОБРА, ДОБРИ, ДОБРИЛ, ДОБРИЛА, ДОБРИН, ДОБРИНА, ДОБРИНЕЛ, ДОБРИНЕЛА, ДОБРИНКА, ДОБРОМИР, ДОБРОМИРА, ДОБРОСЛАВ

Изберете Пожелания за имен ден

Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и смърт. Агатия (Добра) е родена в Палермо (Сицилия) – била скромна християнка, славела се със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите ѝ оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага.

св. мъченица Агатия - 5 февруари
св. мъченица Агатия – 5 февруари

Безбожната заповед за избиване на християните я хвърлила в покруса. Тя оставила любовта към отечеството и семейството си, и се приготвила да срещне своята участ.

Игемонът Кинтиан обаче чул за красотата, благородството и богатството на Агатия, замислил план да я прелъсти и така да сложи ръка върху богатствата й. Като узнал, че тя вярва в Христос, той веднага изпратил войници от град Катана в Панорм да доведат светицата на съд като християнка.

Те отишли при Агатия и обещали с чест да я отведат при своя военачалник, ако тя даде дума да се поклони на техните богове. Когато света Агатия пристигнала в град Катана, военачалникът заповядал да я настанят в дома на една богата жена на име Афродисия.

Тя имала пет млади дъщери и с тяхна помощ се опитала да накара Агатия да се откаже от вярата си и да се отдаде на светски живот, прилъгвайки я с ласкави думи и щедри подаръци. Нищо обаче, не помогнало. Тогава Кинтиан заповядал да я затворят в тъмница и я измъчвали.

Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отрече от Христовата вяра.

През нощта й се явил Св. Петър с мехлеми за раните й Тя, обаче, не пожелала да се разголи пред него и да му даде да излекува раните й. Но те магически зараснали, а от килията започнала да се носи странна силна светлина. Тази светлина изплашила стражите и повечето се разбягали, а тези, които останали, пусна Агатия на свобада. Тя, обаче, решила да остане, тъй като се доверявала на своя бог. След 4 дни Кинтиан отишъл в килията и отново я накарал да се откаже от вярата си, но не постигнал успех. След това мъченията на Агатия продължили – този път я сложили върху парчета керемиди и живи въглени, за да я горят. По време на мъченията в града настанало голямо земетресение. Жителите на града отишли при Кинтиан и му помоли да спре мъченията на жената, за да престанат и земетресенията. Той отново я хвърлил в тъмница. Там мъченицата се помолила за последно на своя Бог и след това починала.

Славата на мъченическата ѝ смърт бързо се разнесла сред вярващите и веднага след нейната смърт християните построили църква над нейната гробница. Простата дреха, която тя обикновено носела, била поставена на гроба ѝ за спомен на нейното смирение.

Жителите на Катания благоговейно тачат нейната памет.

Недалеч от града се намира вулканът Етна, който от време на време бълва огън и гореща лава.

Веднъж, когато страшно изригване застрашавало града с гибел, те взели дрехата на света Агатия и я държали срещу огъня. Бедата минала и катанските жители благодарили на светата мъченица за нейното застъпничество. Това било в годишнината на нейната смърт.

Според народните поверия жените празнуват днешния ден в чест на мъжете: да бъдат здрави и силни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, за да почетат съпрузите си.

👉 Вижте всички Именни дни този месец

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден на мъже
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на дете

Тагове

Свързани статии

Close