Именни дни

Св. Емилия

Св. Емилия - 30 май имен ден

Не пропускайте нашите публикации като се

На 30 май Православната църква почита паметта на Света Емилия – тя е майка на св. Василий Велики.

Емилия е женският вариант на името Емил, което идва от латински (aemilius), и значи съперник.

Св. Емилия именници: ЕМИЛ, ЕМИЛИЯ, ЕМИЛИАН, ЕМИЛИАНА, ЕМИЛИЯН, ЕМИЛИЯНА

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Житие на светицата

Света Емилия произхожда от богат благороднически род. Самата тя има пет дъщери и петима синове. Двама от братята на Василий – епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски били причислени към православните светци.

Тя е майката на св. Василий Велики и на Св. Макрина. Много голямо влияние върху децата в семейството оказва най-голямата дъщеря на ЕмилияСв. Макрина, която чрез своите беседи им внушава Божията любов и ги кара да се обърнат към чистия живот.

Св. Емилия - 30 май
Св. Емилия – 30 май

След като децата ѝ напускат дома ѝ, св. Емилия и най-голямата ѝ дъщеря основават женски манастир. Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях.

Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и делят всичко по равно. Те живеят в смирение и любов и в тях няма нито гняв, нито завист, нито ненавист, нито презрение.

Те се отричат от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието. По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете ѝ. Обявена е за блажена.

👉Календар с Имени дни

👉Вижте всички Именни дни през Май

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close