Именни дни

Свети Четиридесет мъченици

На 9 март почитаме паметта на Свети Четиридесет мъченици

Не пропускайте нашите публикации като се

Църквата почита на този ден 40-те войника от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний (IV в.).

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Празникът е известен още като Четиридесет мъченици Севастийски, Свето четирси, Св. четиресе, Младенци.

Обреди и традиции

С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято, времето се затопля и излизат всички буболечки, змии и гущери от дупките си.

На празничната трапеза се слагат 40 червени чупиш, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника основно място заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред – паленето на огньове, прескачането им, удрянето по железни предмети и наричането: “Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача“.

Свети Четиридесет мъченици - 9 март
Свети Четиридесет мъченици – 9 март

Поверия

На този ден не трябва да се провлачва конец, за да не се въдят змии и не се споменава името на влечугите

Младенци се вписва в обредната поредица за посрещане на пролетта. Символиката му е обвързана с пролетното възраждане на природата и началото на новия земеделски сезон. Чества се на 9 март и съвпада с църковния празник Свети 40 мъченици.

Народно предание разказва, че на този ден Господ удря 40 пъти с тояга по земята, за да я разбуди за пролетта. Първи усещат това разбуждане 40 вида животни и излизат от своите зимовища. А останалите животни излизат скоро след това – на пролетния  празник Благовец. Сред тях е и свещената за българина змия, смятана за образ на предците.

Поверието е, че на  Младенци  змиите се размърдват и се обръщат в съня си на другата страна, а на Благовец  се събуждат и излизат навън.

За земеделците в този ден са най-важни воловете – много почитани като основни помощници в земеделието.

Казват, че на Младенци волът сваля 40-те пояса, които стягат силната му снага. Поради това на този ден селяните не впрягали воловете, а само раздавали за тяхно здраве  обредни хлябове . На този ден момите сеели в своите градини босилек, чието благоухание се свързвало с моминското обаяние и хубост.

Вярвали, че посаденият на Младенци босилек е най-уханен и има магическа и лековита сила.

Ритуали за Младенци

В празничните  ритуали за Младенци  централна роля има обредният хляб. Този универсален символ на плодородие и благополучие служи и като жертвоприношение, и като ценен дар. Навред в България на този ден се раздава, т.е. дарява се обреден хляб. В някои райони наричат тези обредни хлябове по името на празника –

Младенци”. Хлябът се раздава най-често за здраве на децата, особено за да не боледуват от шарка.

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close