Именни дни

Преп. Ксения Римлянка

Информация за празника на 24 януари

Не пропускайте нашите публикации като се

На 24 януари отбелязваме паметта на преподобна Ксения Римлянка. Светското и име било Евсевия, т.е. благочестива. От детството и та чак до смъртта и нейният живот отразявал даденото и по рождение име. Цялата и душа била устремена към Господа, Нему принадлежала и Нему посветила дните си. Тя живяла през V век.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Преп. Ксения Римлянка именници: АКСЕНИЯ, АКСИНИЯ, ОКСАНА, КСЕНИЯ

Преп. Ксения Римлянка била дъщеря на сенатор. Родила се в Рим в богато и знатно семейство. Отрасла без никакви лишения, обградена с грижи и удобства, но душата и не се привързала към нищо земно. Нейните родители я сгодили за един велможа и сенатор. Времето на сватбата наближавало, а никой не подозирал каква буря се разраствала в душата на кротката Евсевия. Тя усърдно се молела да съумее да запази свещения си обет за целомъдрие и накрая взела тежкото, но единствено възможно решение да напусне дома си и завинаги да скъса със суетния живот на римската аристокрация, към която се числяла.

Преп. Ксения Римлянка - 24 януари
Преп. Ксения Римлянка – 24 януари

Нейните верни две слугини тръгнали с нея и останали с нея до края на живота и. За да скъса напълно с предишната си самоличност, преподобната сменила името си на Ксения, което значи странница.

Тя била решила да посвети живота си на Исус Христос, затова напуснала избягала от дома си. Установила се на остров Коа. Там тя наела бедна къща и помолила да я наричат Ксения (странница, чужденка). По-късно била посветена за дякониса. Тя водила възвишен живот. Колкото била строга към себе си, толкова била милосърдна и нежна към своите сестри.

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже
Пожелания за имен ден на дете

Тагове

Свързани статии

Close