Именни дни

Покров на Пресвета Богородица – 01.10.2019

Покров на Пресвета Богородица - 1 октомври

На 1 октомври православната църква чества големия християнски празник Покров на Пресвета Богородица.

Покров на Пресвета Богородица именници: АНАНИЯ, АНАНИ

Изберете Пожелания за имен ден

Покров на Пресвета Богородица - 1 октомври
Покров на Пресвета Богородица – 1 октомври

Празникът възниква през Х век, за да се почете явяването на Божията майка в Константинопол. В църквата във Влахерна, по време на нощното бдение, част от хората видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя коленичила и останала в молитва дълго време. След това свалила покривалото си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие, но след появата на Богородица – опасността отминала.

Този ден бил обявен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята признателност за безкрайната милост на Пресвета Богородица и закрила. Нарекли деня Покров Богородичен. Покров идва отпокривало – наметалото, с което Дева Мария покрила хората в храма и ги спасила.

Празникът Покров на Божията Майка се чества само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на мъж
Пожелания за имен ден на жена
Молитва към Богородица
Поверия и суеверия за Голяма Богородица

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Вижте и

Close
Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите