Статии

Не позволявайте на кучето да ви ближе лицето

Бактериите в устата на кучето

Не пропускайте нашите публикации като се

Кучешката уста подобно на човешката съдържа бактерии – при това в огромно количество, но те не могат да се сравняват, тъй като човекът и животните водят различен начин на живот, не са еднакви техните хранителни навици и среда на живот.

В устата на човека и на кучето обитават всевъзможни микроорганизми. Само 16% от бактериите в кучешката уста съвпадат с микроорганизмите, обитаващи в устната кухина на хората. Ние не знаем как се държат останалите 84% от бактериите при попадане в човешката уста. Ако по-рано се е смятало, че такива микроорганизми не могат да предизвикат никакви реакции, то днес учените са стигнали до други изводи. Пренасянето на бактерии от устата на кучето в човешката може да предизвика гингивит или пародонтит.

Не позволявайте на кучето да ви ближе лицето
Не позволявайте на кучето да ви ближе лицето

Някои кучешки бактерии са изключително опасни. Изследвайки този проблем, учените открили най-голямата неприятност – Porpthromonas gulae. Тези бактерии попадайки в устата на човек, могат да предизвикат възпаление на венците и дори падане на зъбите. Заболяването, провокирано от тези микроорганизми, е доста разпространено при кучетата и се предава на 16% от изследваните стопани на животни.

Не е тайна, че кучетата обичат да облизват лицето на своя стопанин. Така отделни бактерии от муцуната на домашния любимец попадат в организма на човека, като неприятното е, че те са устойчиви към антибиотиците и са трудни за унищожаване.

Проблеми със здравето възникват и в случай, че животното ближе раните на своя стопанин. Независимо, че разпространените сред кучетата бактерии Pasteurella се подават на лечение с антибиотици, те също провокират сериозни инфекции.

Вижте още и ⤵️
Има ли кучета вегетарианци?
Кои продукти и растения са отровни за домашните любимци
Сънуват ли ловните кучета?

 

 

Тагове
Close