Статии

Може ли да се умре от мъка

Синдром на разбитото сърце

Не пропускайте нашите публикации като се

Синдромът на разбитото сърце е не просто емоционална нестабилност, а болест, при това доста сериозна. Жертвите на този синдром не се възстановяват от само себе си и без лекарска помощ, а пораженията върху здравето са трайни и дори фатални. Това установиха шотландски учени след подробно изследване.

В изследването участвали 52-ма души от двата пола, които са се разделили травматично със своя половинка или загубили свой близък роднина. Учените се съсредоточили да установят дали болестта дава някакви отражения върху здравето, или е просто обострено психично състояние.

Известно е, че т нар синдром на разбитото сърце е свързан с емоционален или физически стрес и може да доведе до сърдечна слабост и недостатъчност, а в определени случаи може да има и по-сериозни последици за здравето. Получените резултати дават повод на изследователите да признаят синдрома на разбитото сърце за болест, която оставя дълготрайни поражения на сърцето, като уврежда и сърдечния мускул.

Може ли да се умре от мъка
Може ли да се умре от мъка

Като по-емоционални и чувствителни в плен на болестта по-често се оказват жените. Синдромът имитира сърдечна криза – болка в гръдния кош и лявата ръка. Тя пълзи понякога към горната челюст, затруднява дишането, появяват се внезапни позиви за повръщане, световъртеж, а понякога избива и студена пот. Кръвното налягане се повишава, също и пулсът.

Това състояние обаче далеч, не е невинно, нито въображаемо, а има дълготрайни последици. Проучването на учените показало, че ако човек остане жертва на синдрома в продължение на 3-4 месеца, състоянието води до развитие на фиброза, т е трайно увреждане на сърдечния мускул. Ако няма лечение, може да се стигне дори до смърт.

Така изразът на българските баби, че някой си е отишъл от мъка по загинал роднина, вече намери и своето научно потвърждение.

Вижте още и ⤵️
Бъдете здрави от билките в природата
Линия на сърцето (линия на любовта)
Любовта на мъжа според зодията му
Митове, в които вярвате като се съберете с бившия

Тагове
Close