Статии

Колко полезни са опадалите листа?

Интересно за есенните листа

Не пропускайте нашите публикации като се

Има два варианта за оползотворяване на окапалите през есента листа – да покривате чувствителните към студа тревисти многогодишни растения или да ги прибавяте към масата, събрана за направата на компост. Важно е да не оставяте листата върху моравата, тъй като тревата се задушава и започва да гние.

Листата от ореха, дъба, бука и конския кестен съдържат много дъбилни вещества и се разлагат по-дълго време. За да ускорите процеса, наситнете ги и ги смесете със ситен пясък и след това поставете в компоста. За да си направите компост, ще вие нужна дъсчена или пластмасова конструкция, която е поставена на избраното от вас място. Дървената ще пропуска въздуха и ще поддържа по-добра вентилация. За да имате успех, тя трябва да е не по-малка от 1 куб метър. Пластмасовият съд пък от своя страна запазва по-добре топлината.

Колко полезни са опадалите листа?
Колко полезни са опадалите листа?

Поставете на дъното на съда около 10 см слой от груб материал – слама, сено, клонки.

Това е нужно за да осигурите дренажа и достъпа на въздух. Наредете материалите на компоста на слоеве. Полезно е слоевете от зелени, мокри и меки отпадъци да се редуват с по-сухи и твърди, това ще осигури вентилацията и процесът на гниене ще се ускори. Никога не притъпквайте съдържанието, защото това ще наруши процеса на разлагане.

Над всеки слой прибавяйте и малко почва, а при възможност и пресен оборски тор. Той стимулира дейността на микроорганизмите, които разлагат сложената за компостиране органична материя. Катализатори на реакцията са и прясно окосената трева и бобовите растения.

Дръжте контейнера покрит, за да съхраните влажността и топлината. Пластмасовите контейнери обикновено имат капак, а за самоделните можете да използвате найлон или някакъв друг материал. Идеалната температура, при която протича процесът, е 55 градуса.

Отвреме на време разбърквайте и навляжнявайте компостната маса, но не допускайте застояването на вода. 

След няколко месеца произведеният от вас пълноценен органичен тор ще е готов за употреба в градината. Зрелият компост представлява еднородна землиста маса с аромата на плодородна почва.

Вижте още и ⤵️
Лечебни корени, които можем да си набавим през есента
Градинарството бори депресията
Подредете градината според Фън Шуй

Тагове
Close