Статии

Как цветовете влияят на психиката ни

Цветът влияе на поведението

Не пропускайте нашите публикации като се

Червеният цвят веднага привлича вниманието ни. Използването му в пътни знаци и предупреждаващи указателни табели повишава вниманието или ни подготвя за потенциална опасност. От друга страна, червеното червило или червените рози обикновено са много съблазнителни. За какво сигнализира този цвят – за привлекателност или за нещо, от което е по-добре да стоим настрана?

Червеният цвят може да изпълнява и двете функции в зависимост от контекста, смятат психолози, изучаващи феномена на въздействието на цвета върху нашето поведение.

Как цветовете влияят на психиката ни - червено
Как цветовете влияят на психиката ни – червено

Управление на гнева

Когато помолили няколко жени по снимки на хора с различни изражения на лицата да определят кого могат да нарекат щастлив и кой изпитва гняв, те избрали гневните изображения по-бързо, ако лицата били на червен фон, а не на зелен или сив. В случая с щастливите лица червеният цвят имал обратния ефект. Участниците в този експеримент идентифицирали щастливите лица по-бързо на зелен фон, а най-много време им отнемала оценката на лицата, ако те били изобразени на червен фон.
Изследвания, направени по-рано, показали, че хората определят щастливото изражение по-бързо от другите емоции. Съдейки по всичко, червения фон анулира “преимуществото на щастливото лице“.

Минимизатор на бакшишите

Наблюдавайте как се дават бакшиши в ресторант, където хората отиват в празнични дни. Оказва се, че най-малко бакшиши получават сервитьорите, облечени в червено, в сравнение със своите колеги в бели или черни дрехи.

Получените данни противоречат на резултатите от предишен експеримент, по време на който експертите наблюдавали как хората в ресторанта давали повече бакшиши на сервитьорите в червено, отколкото на облечените в други цветове.

Предимството на червеното

Победата в спортни състезания може би частично е свързана с червения цвят. Експеримент показва, че спортистите мъже в червени фланелки, излизащи срещу съперници в син екип, имат сърдечен ритъм с около 7 удара в минута по-висок. “Червените“ демонстрирали по-високи показатели в проведени тестове преди състезанията. Но резултатите се изравнили, когато в почивката преди 2 рунд мъжете сменили цвета на екипите си и спортистите в червено демонстрирали по-високи резултати и в двата случая.

По време на олимпийските игри през 2004 г в Атина изследователи установили, че спортистите в червен екип са спечелили значително повече медали в бокса, таекуондото и борбата от онези, които излизали в сини екипи. Подобни резултати се отбелязвали само в случаите, когато съперниците са с почти изравнени сили.

Но останало неясно върху какво точно е повлияло психологическото въздействие на червения цвят – върху представянето на спортистите, или върху решението на съдиите. Предишни изследвания свързвали такива данни с различните оценки на съдиите. Но ново изследване дава противоположни изводи – разликите в резултатите са обусловени от психологическата настройка на участниците.

Как цветовете влияят на психиката ни
Как цветовете влияят на психиката ни

Хитрини в рекламата

Ярките етикети, рекламиращи отделни стоки и намаления, очевидно оказват влияние върху клиентите. Мъжете, на които показали реклама със специални цени на тостери и микровълнови печки, били в по-голяма степен да се разделят с парите си, когато цените били посочени с червен, а не с черен цвят. Очевидно червените цифри настройват положително клиентите, укрепвайки у тях увереността, че с покупката икономисват пари. Но този ефект изчезнал, когато купувачите вниквали по-дълбоко и отделяли повече внимание на цифрите. При това резултатът зависел и от пола на участниците – жените в по-малка степен били привлечени от изгодните цени, представени в червен цвят. Специалистите смятат, че ефектът може би се отнася до цветове със сходна дължина на вълната, в това число и до оранжевия.

Запомняне на червеното

Хората по-добре запомнят думите, ако са представени в определен цвят, особено ако съществуват емоционални конотации. Учените изследвали запомнянето на неутрални или емоционално оцветени думи, напечатани с черен, син, червен или зелен цвят. Червеният цвят значително увеличава възможността за запомняне на негативните думи, докато позитивните по-добре се запомнят в зелено. Нито черният, нито синият оказвали влияние върху запомнянето на думи, свързани с емоции. Това изследване потвърждава идеята, че някои цветове усилват отделни видове емоционално оцветена памет. Тъй като червеното се смята за предпочитане в други случаи, специалистите смятат, че запомнянето на отделни позитивни думи, свързани с нещо приятно, вероятно може да бъде усилено с помощта на цвета.

Сместа, състояща се от получени от околната среда сигнали, както и от биологичните импулси и индивидуалния опит,стимулира нашата мотивация. Много психолози отбелязват, че изучаването на феномена как червеният цвят се вгражда в това сложно съчетание, не е толкова просто. Може би все още не дошло времето да променяме празниците си и да заменяме червеният цвят с друг, но е добре да помислим, преди да реагираме в този сезон на главозамайващото червено.

Вижте още и ⤵️
Червения конец – мощен талисман
Цвета на дланите – Гледане на ръка
20 съвета за светъл живот

Тагове
Close