Статии

Какво трябва да знаем за миризмите

Интересни факти за миризмите

Не пропускайте нашите публикации като се

Нашият нос не спира да ни изненадва. Той ни дава възможност да усетим още по-добре света и хората около нас.

Какво трябва да знаем за миризмите
Какво трябва да знаем за миризмите

Носът ни може да долови 10 000 ухания

Вярно! Ние не успяваме да разпознаваме всички аромати. Хората, които работят усилено с обонянието, могат да доловят до 2000 аромата. Принципно носът е единственият чувствителен орган от нашия организъм, който директно е свързан с мозъка ни. Възприемането на миризмите, за разлика от останалите възприятия, почти не се намесва в работата на мозъчните центрове, които контролират говора и изразяването. Ето защо не можем да реагираме твърде бързо на една миризма, като в същото време получаваме сигнал за болка.

Личният ни мирис се състои от 300 химични съставки

Вярно! Всеки човек има свое специфично ухание, което е неповторимо и подобно на пръстовия отпечатък. Именно него улавя кучето следотърсач за да проследи някого. Този ароматен идентификационен код съдържа точно 373 химически съставки. Любопитно е, че колкото един мъж има по-различна имунна система от тази на партньорката, толкова повече неговия мирис ѝ се струва по-еротичен.

Носът не е единственият орган на обоняние

Вярно! Различни човешки органи също усещат аромати. Научни изследвания показват, че нашите черва например “усещат“ морския бриз примерно. Простата е чувствителна към уханието на виолетка, която ускорява клетъчното делене. Хубавото е, че този аромат, вмъкнат на клетъчно ниво в простата, подпомага спирането на нарастването на рака.

Предпочитаният от човека аромат е ванилия

Грешно! Мирисът на портокал е събрал най-много почитатели от цял свят. Но проучването показва, че всяка нация има своите най-желани аромати. За французите това са миризмите на кафе, на топъл хляб и на ванилия.

Какво трябва да знаем за миризмите - портокал
Какво трябва да знаем за миризмите – портокал

Очаквайте ухание – контрацептив

Вярно! Наскоро бе направено откритие, че сперматоизите се ръководят от различни ухания. Те им служат като вид пътеводни знаци. Любопитното е, че сперматозоидите незнайно защо се привличат от миризмата на момината сълза. Това е послужило в разработката на учени върху ново противозачатъчно средство, което стопира активността на сперматозоидите, като блокира действието им.

Има аромат по-ефективен от успокоително

Вярно! Германски учен, който работи отдавна върху влиянието на ароматите върху човешкото здраве, е открил ухание, което дава по-добри резултати от валериана. Мощното ароматерапевтично средство все още не е на пазара.

Жасминът е цветето с най-богат аромат

Грешно! Най-уханното цвете е нарцисът. Това красиво нежно цвете съдържа над 9000 съставки, докато ванилията и кафето притежават само 300, а жасминът – скромните 250.

Вижте още и ⤵️
Трикове срещу миризливи крака
Ароматни свещи предизвикват задушаване
Аромати срещу стрес
Как парфюмът ни да издържа по-дълго

Тагове
Close