Статии

Какви упражнения са подходящи при разширени вени

Упражнение при разширени вени

Не пропускайте нашите публикации като се

Хроничната венозна болест, позната като разширени вени, е широко разпространено заболяване и засяга над 50% от населението в България. То е сериозен здравословен проблем, а много хора изпитват и чувството на срам и дискомфорт поради неестествения вид на краката си.

Честотата при жените е почти 2 пъти по-голяма от тази при мъжете, като всяка 4 жена има оплаквания, свързани с тежест, умора и подуване на краката – все ранни симптоми на заболяването. През последните години се наблюдава и спад на възрастовата граница, като болестта се проявява и при по-млади хора.

Едва около 2-3 % от всички пациенти обаче следят и лекуват заболяването си, наблюдават специалистите.

Какви упражнения са подходящи при разширени вени
Какви упражнения са подходящи при разширени вени

“Хората често не разпознават първите признаци на заболяването, тъй като в началото то започва без симптоми. Повечето от тях усещат само дискомфорт и тежест в краката. Ако обаче в този момент не се предприеме лечение, могат да се развият сериозни усложнения“, обяснява съдовият хирург д-р Николай Вълчев.

Сред съветите на специалистите за облекчаване на симптомите на заболяването са да се избягва максимално статично натоварване на краката, т е продължителното стоене  прав или седнал. При легнало положение пък краката трябва да са повдигнати на възглавница над нивото на гръдния кош – около 10-15 см, леко сгънати в коляното и обърнати навън. Еластичните чорапи или бинтове са препоръчителни при изправено положение.

На следващо място е движението. Според Световната здравна организация минимум 30 мин бързо ходене на ден е напълно достатъчно да подобри циркулацията на кръвта и да облекчи симптомите. Много полезно е и ходенето във вода, потопени до кръста. Бягане, каране на колело, танци, туризъм също са препоръчителни при възможност. Плуването и водната аеробика са особено полезни, тъй като плътната водна среда има ефект на естествена компресивна система. 

Полезни са също масажите, обливането на стъпалата и подбедриците с хладка вода, упражнения с поставяне на краката в повдигнато положение над нивото на таза.

Някои от подходящите упражнения за намаляване на венозния застой в краката са:

От седнало положение

Свиване и разпускане на стъпалата в глезените от седнало положение, въртене в глезенните стави по посока на часовниковата стрелка и обратно, стягане и разпускане на мускулите на прасците, повдигане на подбедриците от седеж до хоризонтално положение.

От изправен стоеж 

Повдигане на пръсти и на пети, ходене на пръсти и на пети, изкачване на стълби.

От легнало положение

Повдигане на краката до ъгъл 45 градуса и връщане обратно, движения, които наподобяват каране на колело, изписване на кръгове с краката и др.

Вижте още и ⤵️
Краката са визитната ви картичка на плажа
Алое и оцет лекуват подутите крака
Настойка от бяла акация помага при разширени вени

Тагове

Свързани статии

Close