Статии

Има ли кучета вегетарианци?

Вегетариснакото меню полезно ли е за кучетата?

Не пропускайте нашите публикации като се

Всички сме склонни да възприемаме навиците на хората, с които общуваме постоянно. Може би това важи и за нашите най-добри приятели – кучетата? Случва се някой домашен любимец да се държи като своя стопанин. Любимото куче на американката Мери Шоу решило да подкрепи стопанката си, когато тя преминала на вегетарианска диета. И ето какво се получава.

Мери Шоу, фотограф от Сен Диего, дълго време се опитвала да реши своите здравни проблеми (Синдром на дразнимото черво, постоянни мигрени и сериозна алергия). Когато приемът на купища таблетки се превърнал в ежедневие, жената попаднала на сайт, където се говорело, че вегетарианството може да ѝ помогне. “Защо да не опитам?“, помислила си Шоу , и се отказала от месото, рибата, яйцата и други продукти от животински произход.

Има ли кучета вегетарианци?
Има ли кучета вегетарианци?

В резултат нейното състояние се подобрило толкова, че тя се зачудила може ли вегетарианската диета да бъде полезна и за нейния любимец златист ретривър на име Портланд. Той също страдал от алергия и стомашно-чревни проблеми. Ветеринарите му открили и тумор.

Постепенно Мери успяла да накара кучето да премине на диета без месо, като заменила животинските белтъчини с растителни. Стопанката е съвсем сигурна, че именни вегетарианското меню му помогнало да надвие болестта. “Той победи рака и сега има повече енергия от когато и да било“ , сподели Мери Шоу в интервю.

За разлика от котките, на които хранителните вещества, съдържащи се в месото, са жизнено необходими, кучетата могат да получават всички необходими витамини и микроелементи от растителни източници. Вегетарианската храна за кучета обикновено съдържа белтъчини от соя, картофи и грах. Като допълнение в нея има витамин В12 и калций в съответствие с препоръките на ветеринарните лекари.

Друг въпрос е, че не всички ветеринари са съгласни, че вегетарианството е полезно за кучетата. Лиза Фрийман, ветеринарен лекар и професор в университета Тъфтс, заявила, че не съществуват мащабни изследвания за влиянието на вегетарианско меню върху кучешкия организъм. Тя смята, че четириногите любимци са хищници и трябва понякога да получават и белтъчини от животински произход.

Изследване публикувано през 2015 г в Journal Veterinary Medical Association, показало, че не всички вегетариански храни за животни отговарят на изискванията. От 24 вида храни повече от половината не съответства ли дори на минималните стандарти. Затова ако сте решили да направите менюто на своя любимец малко по-вегетарианско, бъдете внимателни при избора.

Не бива да се забравя, че това, което ядат хората, не винаги е подходящо за кучетата и котките. Ветеринарите съветват да се направи опит за приучване на домашния питомец към вегетарианска храна за няколко седмици. Да се види как храната понася на животното и след това или да се продължи с диетата или да се прекрати.

Вижте още и ⤵️
Кои продукти и растения са отровни за домашните любимци
Кучетата ни пазят здрави
Кучешки физиономии точно преди да хванат наградка

Тагове
Close