Статии

Златни правила за колата в студа

Перфектна грижа за колата през зимата

Не пропускайте нашите публикации като се

Колкото и дълго да остана лятото и есента да е мека, зимата е неизбежна. Студът отново ще скове и е добре да не ни хване неподготвени въпреки забавянето си. Макар и многократно да са повтаряни, винаги е добре да си припомним важните неща, които трябва да направим за автомобила си през мразовитите месеци, за да можем да запалим с лекота, чистачките ни безпроблемно да се плъзгат по стъклата и да се чувстваме сигурни и стабилни на пътя, дори да е хлъзгав.

Разбира се, най-важното за безопасността ни са добрите зимни гуми. Според специалистите е важно да знаете, че минимално допустимата височина на протектора е 4 мм и под тази граница характеристиките на гумата значително се влошават. Индикатор за износването е специално ръбче в централната канавка, което е точно толкова високо. Имайте предвид също, че износените зимни гуми са дори по-опасни от сравнително запазените летни. 

Златни правила за колата в студа - зимни гуми
Златни правила за колата в студа – зимни гуми

Но за да можем изобщо да потеглим в някаква посока, когато навън температурите са ниски, е добре да разчитаме на добър акумулатор.

Възможно е през летните месеци старата батерия да може все още да се справя със задълженията си, но пусковия ток на акумулатора изчезва някъде по жиците заради падането си на студено до 60%.

Освен това му е нужна по-висока мощност за превъртането на мотора заради сгъстяването на маслото. Затова, ако с първите студове усещаме, че нещата с тоците не вървят на добре, първата ни работа е да заредим акумулатора. Ако това не помогне, ще се наложи да купм нов.

Преди още да са започнали по-сериозни застудявания, трябва да се погрижим да заменим работните автомобилни течности, които са задължителни за зимата.

Подменяме течността за чистачки като е добре да я изберем за възможно най-ниска температура – с точка на замръзване 25 – 30 градуса. В противен случай трудно ще се справите с размразяването на системата и тръбичките ѝ.

Съществено е да не пропускаме антифриза. Според изискванията на повечето производители на автомобили той трябва да се сменя поне веднъж на 2 години, а при по-интензивно каране – на всеки 60 – 100 хиляди километра.

Причината е, че с преминаването на времето и пробега присадките в охлаждащата течност престават да изпълняват функциите си. Това променя работните характеристики на антифриза и е възможно той да започне да замръзва и при не чак толкова ниски температури, дори при стойности около нулата. Повишава се и агресивността на течността  към метала на охладителната система, което пък може да доведе до ръждясване и излизане от строя на елементите ѝ.

Не бива в никакъв случай да подценяваме и грижата за чистачките и гумичките им, защото тяхната изправност е важно условие за добрата видимост и съответно за безопасността ни на пътя. Сигнали, че е време те да се подменят, са недоброто премахване на водата по време на дъжд, неприятно скърцане или подскоци по стъклото, непочистените ивици по него.

Златни правила за колата в студа - чистачки
Златни правила за колата в студа – чистачки

Важно е чистачките да са изправни не само на предното стъкло, но и на задното, особено ако колата вие хечбек или комби. Според специалистите добър избор са съвременните чистачки без метални части, които са по-добре защитени срещу замърсяване и осигуряват по-добро почистване при студено време.

Ако очаквате ниски температури през нощта, е добре да оставите чистачките изправени, за да не се мъчите да ги отлепвате от стъклото след това. Не са малко хората, които решават да размразят предното стъкло и чистачките с гореща вода. В никакъв случай не правете това, за да не се наложи да сменяте стъклото, което е много вероятно да се пукне от разликата в температурите. 

Добрата видимост се влияе също и от ефективната работа на системата за вентилация на купето, както и от подгряването на задното и предното стъкло. Затова е добре да тествате дали работи радиаторът и вентилаторът му на всички скорости. Неприятна изненада може да поднесе замръзналият филтър в салона на автомобила. Това води до повече и по-бързо запотяване на стъклата, срещу което не помага дори максимумът на отоплението.

Запотяването им се провокира и от влажните или мокри килимчета на пода, когато салонът се загрее, те започват да изсъхват, влагата от тях се изпарява и стъклата обилно се запотяват заради повишената влажност в купето.

Препоръката на специалистите е  през зимата да ги заменим с по-практични гумени настилки, които освен това се почистват по-лесно. За тях също е добре да се грижим, като премахваме разтопения сняг и мократа кал възможно най-бързо и се стараем да бъдат сухи.

Следваща ви грижа са гумените уплътнения на вратите и багажника. За тях е най-добре да се обработят със специална силиконова смазка. Това ще предотврати замръзването им към купето, което се провокира от разликата в температурите между загретия интериор и мразовитата околна среда.

Не бива да забравяме и ключалките на вратите и багажника. За да предотвратим замръзването им, трябва предварително да ги обработим със специална смазка.

Това са основните “златни“ правила и съвети за правилната и безпроблемна експлоатация на автомобила през студените месеци и адаптацията му към зимни условия. Всички те са лесно изпълними, затова не ги пропускайте, за да сте сигурни за безопасността си и да не изпадате в неприятни ситуации, в които ще ви се наложи да харчите непредвидени пари и да мръзнете навън.

Пасти на восъчна основа пазят купето

Купето на колата може да създаде сериозни грижи през зимата. Затова е важно да следим състоянието на боята и периодично да я защитаваме от корозионното въздействие на околната среда – влага, кал, сол, с които природно или с усилията на пътните служби щедро са посипали пътищата и улиците.

За да избегнем проблеми, е добре по-често да посещаваме автомивките и при възможност да нанасяме специални пасти на восъчна основа. Там предлагат различни варианти – нанасяне на специални течни съставки, които осигуряват защита за 2 – 3 измивания, или пък обработка със специални пасти и полировки с твърд “восък“, които създават надеждна защита за зимните 3 – 4 месеца.

Добра атестация вече имат полировките с тефлонови присадки, които се отличават с по-висока дълготрайност и осигуряват на боята по-силна защита от външно въздействие.

Освен полирането е добре да оглеждаме внимателно повърхността на боята за надрасквания. Ако тя е увредена до голия метал, то там корозията е неизбежна. За да се избегнат тези нежелани последствия, тези места трябва внимателно да се репарират с различни средства за точкова и линейна поправка на боята.

Вижте още и ⤵️
Как да се погрижим за колата си през зимата
Предпазване на кожата през зимата
Какво правим при травма през зимата?

 

Тагове
Close