Статии

Дихателно упражнение почиства бронхите

Прочистете бронхите с тези полезни съвети

Не пропускайте нашите публикации като се

През зимата зачестяват възпалителните заболявания на дихателните пътища – фарингит, трахеит, ларингит. Често настинките са придружени с упорита кашлица, може да активират стари здравословни проблеми, като астма и бронхит. Когато се засегнат белите дробове и бронхите, ритъмът на дишането се нарушава, то става повърхностно и учестено.

Дихателно упражнение почиства бронхите
Дихателно упражнение почиства бронхите

От помощ може да бъде специална гимнастика с терапевтичен ефект, която подобрява белодробната вентилация, помага да се намали отокът на бронхиалната лигавица и да се отделят натрупаните секрети. Важно е упражнението да се прави системно и да се изпълнява правилно, изтъкват медиците.

Основното е да вдишвате бавно и дълбоко и бавно да издишвате. За да е по-приятно, може да използвате аромат на босилек, индрише, лимон и мента.

Когато издишвате, произнасяйте жужащите свуци “ ж “ и “ з “ или свищящите като “ с “ , “ ф “ , “ ч “ , “ ш “. Може дори да поръмжите. Целта е вибрациите на гласните връзки да се предават на бронхите и по този начин да се подпомага отделянето на храчките. Друг вариант е да завършвате бавното издишване със силен смях – ха – ха – ха.

Първоначално изпълнявайте дихателното упражнение 2 – 3 пъти дневно по 5 – 6 минути. Постепенно удължавайте сеансите, без да превишавате 20 минути.

Вижте още и ⤵️
Какви знаци ни дава тялото

 

 

Тагове
Close