Празници

Бабинден

Празникът на бабите на 8 януари

Не пропускайте нашите публикации като се

Един от най-тачените празници след Нова година е Бабинден, който по „новому”(т. е. по нов стил), както казват бабите, се отбелязва на 8 януари, а по старому – на 21 януари.На Бабинден всяка майка се отблагодарява на жената, която й е бабувала, т е помогнала й е да роди своите рожби.

Бабинден
Бабинден

На този ден майките, които имат деца до три години, стават рано и отиват на чешмата да налеят вода, а после я сипват в медно котле. Слагат в него стрък босилек и здравец. Вземат калъп сапун и нова хавлия и отиват да почетат бебета акушерка. Под плодно дърво в нейната градина младите жени поливат, са да си измие ръцете, а после я даряват с хавлията.

Бабата закичва невестите със здравец, на който е вързан бял и червен конец. Бял и червен конец тя връзва и на ръчичките на децата, на които е помогнала да се рорят и ги напръсква с вода.След това всички се събират в дома на бабата, за да похапнат и да се повеселят. Всяка жена носи прясна пита, печена кокошка и бъклица с вино. На трапезата обаче е забранено да идват мъже, защото празникът е само женски. Ако някой мъж се осмели да дойде, задължително трябва да даде пари, за да му разрешат да остане. След гощавката жените водят бабата акушерка на реката, за да я изкъпят. Ако по пътя си срещнат мъж, свалят му калпака и искат откуп, за да му го върнат. След като изкъпят бабата, всички отиват на мегдана и се хващат на общо хоро.

Днес, разбира се, баби акушерки няма, но празникът е повод жените да се съберат и да се повеселят на воля, като хапнат и пийнат и акто си разкажат по няколко пиперливи изтории, което иначе трудно биха направили пред мъжете си. Официално 8 януари е празник на лекарите акушери и гинеколози, които „бабуват” на съвременните жени.

Тагове

Свързани статии

Close