Здраве и красотаСтатии

Алкохолът не е приятел на здравата кожа

Как алкохолът вреди на кожата

Не пропускайте нашите публикации като се

Всеки знае, че употребата на алкохол се отразява негативно върху здравето.

Това се отнася и за кожата, тъй като спиртните напитки са способни да ѝ въздействат разрушително, особено при честа употреба.

По какъв начин алкохолът влияе на кожата?

Предизвиква обезводняване

Обезводняването влияе крайно негативно върху състоянието на кожата, а оскъдната влага в организма може да бъде пряк резултат от прекомерната употреба на алкохол.

Причината е, че в човешкия организъм спиртът съкращава изработката на хормона вазопресин, чиято основна функция е задържането на влага и свиването на кръвоносните съдове.

Всяка порция алкохол съществено понижава изработката на този хормон, което води до още по-голямо обезводняване, а така също провокира разширяването на съдовете. В резултат на организма му става много трудно да регулира водния баланс, поради което кожата придобива много нездрав външен вид, с червеникав оттенък.

Провокира възпаление

В алкохолните напитки се съдържа много захар, особено високо е нейното количество в коктейлите.

Както е известно, захарта оказва особено въздействие на организма, например може да доведе до повишена изработка на хормона IGF-1. В резултат на това се увеличава количеството на кожната мазнина и така става по-голяма вероятността да се запушат порите и да се появат комедони.

Не бива да се забравя също, че захарта може да доведе до повишаване на инсулина в кръвта на човека, злоупотребяващ с алкохол, в резултата на което може да се образува акне

Преждевременно стареене

Всеки човек би искал да съхрани своята младост колкото може по-дълго. Алкохолът в този случай със сигурност не е помощник.

Той води до обезводняване, в резултат на което може съществено да се отслаби бариерната защита на кожата. Ако стане така, тя ще бъде по-уязвима за различни външни въздействия, а това може да доведе и до нейното бързо стареене.

Освен всичко изброено алкохолът в повечето случаи изтощава запасите от витамин А в организма, който се синтезира и съхранява в черния дроб. Както е известно, този витамин е много силен антиоксидант, който съществено ускорява процеса на обновяване на клетките, допринася за изработката на колаген.

По този начин, организмът а намалено количество витамин А, започва да старее значително по-бързо, което на първо място се отразява на кожата. 

Влошава цвета на лицето

Отдавна е доказано, че спиртните напитки оказват съдосвиващ ефект на човешкия организъм. Именно поради този ефект употребата на алкохол може да доведе до едно такова заболяване като розацеята. Главната особеност на тази болест е зачервяването и разширяването на съдовете на кожата в областта на носа и бузите.

Употребата на алкохол се отразява много негативно на черния дроб, което може да доведе до съществено влошаване на състоянието на кожата в областта на очите. Заради проблеми с черния дроб, предизвикани от алкохола, може да започне пигментация, а така също кожата много бързо става матова.

Както се вижда, алкохолът влияе много негативно върху целия организъм, което се предава и на кожата. Ако искате вашата кожа винаги да изглежда чудесно, трябва да се отнасяте много внимателно към употребата на спиртни напитки, ограничавайки се с минимални дози. А за получите благодарност от вашата кожа и да се радвате на нейния великолепен вид, забравете изобщо за алкохола.

Вижте още и ⤵️
Алкохолната зависимост – болест или свръхестествена намеса
Какво влияе на кръвната ни захар?
Алкохолът и килограмите
Добрия дух на алкохола

 

Тагове

Свързани статии

Close