Здраве и храна

6 ястия които не се претоплят

Защо не бива някои ястия да се претоплят? Вредно ли е за здравето?

Подгряването на вече приготвената храна днес се превръща в нещо обичайно. Така можем да се насладим на любимото си ястие в удобно за нас време и да намалим разхищаването на средства за хара. Но въпреки факта, че през последните години тази практика е твърдо установена във всекидневния живот, в някои случаи това може да бъде опасно за здравето.

6 от най-често срещаните грешки, свързани с подгряване на храната

В началото е добре да напомним един позабравен факт. В миналото, нашите баби и дядовци са приготвяли толкова храна, колкото може да се изяде на едно хранене. И това се е случвало не само поради липса на хладилник. Нашите деди са знаели, че няма нищо по-хубаво от прясно приготвената храна. Това е било не само уважение към труда, но и удоволствие за домакините. И не на последно място – елементарна грижа за здравето.

6 ястия които не се претоплят
6 ястия които не се претоплят

Днес Европейският съвет по хранене предупреждава, че не е целесъобразно да се затоплят отново някои предварително приготвени ястия. В крайна сметка, това може да доведе до нежелани последствия за здравето.

Това се дължи на факта, че някои видове бактерии се размножават много бързо при температура на околната среда от 5 градуса С до 65 градуса С. В резултат на това се увеличава рискът от хранително отравяне и появата на различни проблеми с храносмилането, като подуване, спазми и образуване на газове.

Мнозина просто не знаят кои продукти могат да се подгреят отново и кои не е желателно. Затова ще ви разкажем за 6-те най-често срещани грешки, свързани с подгряването на храната.

Ориз

6 ястия които не се претоплят - ориз
6 ястия които не се претоплят – ориз

Оризът се затопля много често (дори в продължение на дни). Днес сготвен ориз се предлага в много заведения за бързо хранене. Това също предполага многократно претопляне.

Вкусът и текстурата на ориза се съхраняват добре при стайна температура. Но зърната съдържат малки спори на бактерии. Те могат да предизвикат хранителни отравяния след излагане на високи температури.

Колкото по-дълго оризът остава топъл след директно готвене, толкова по-вероятно е в него да се появят токсични вещества. 

В идеалния случай най-добре е да се яде прясно приготвен ориз. И ако е възможно, не оставяйте гозбата за повече от 24 часа.

Отравянето с ориз се характеризира с нарушено храносмилане, възпаление и подуване на корема. И в най-лошия случай повръщане и диария.

Картофи

6 ястия които не се претоплят - картофи
6 ястия които не се претоплят – картофи

Картофите са много хранителен и предпочитан от мнозина зеленчук. Използват се за приготвяне на топли и студени ястия.

Рисковете за здравето възникват когато картофите са изложени на твърде високи температури. Или, напротив съхраняват се сурови в помещение (без охлаждане).

Има спори в картофите. При поглъщане те могат да причинят дискомфорт и симптоми за отравяне.

В допълнение, при претопляне на картофите, техният вкус се променя и много от хранителните вещества се губят.

Така че най-добрият начин да не изхвърляте останалите картофи, които вече сте приготвили, е да направите картофено пюре или да ги добавите към студена салата.

Целина

6 ястия които не се претоплят - целина
6 ястия които не се претоплят – целина

Повечето хора предпочитат да използват целината сурова, защото тя дава много интересен вкус на салатите и ястията с картофи.

Но ако целината стане съставка на топли ястия, най-добре е да се консумират веднага. В противен случай рискувате да се натровите при повторно нагряване.

Факт е, че целината съдържа нитрати и под въздействието на топлината те генерират вещества, вредни за здравето.

При високи концентрации тези вещества могат да се трансформират в нитрити и да увеличат риска от рак.

Това се отнася и за повечето зелени подправки, не само за целината. Ето защо е по-добре зеленолистните да се добавят малко преди да се сервира храната, в свеж вид.

Цвекло

6 ястия които не се претоплят - цвекло
6 ястия които не се претоплят – цвекло

Цвеклото е много популярен зеленчук, който се цени в традиционната медицина поради високото съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали. Днес е номиниран като супер храна, заради полезните свойства.

Проблемът възниква отново, когато цвеклото е изложено на високи температури. Точно, както и целината, цвеклото съдържа малко количество нитрати, които не винаги са полезни за здравето.

Поради тази причина специалистите по хранене препоръчват консумацията на сурово цвекло, добавяйки го към салати или зеленчукови смутита.

Пиле

6 ястия които не се претоплят - пиле
6 ястия които не се претоплят – пиле

Пилето е безопасно да се яде само когато всяка част от него е добре обработена термично.

При птиците салмонелата е много често срещана. А неподходящото готвене увеличава риска от инфекция. Затова не забравяйте да проверите дали пилето, което сте приготвили, няма прекалено розови или прекалено сочни срезове!

И за да се избегнат проблеми с храносмилането, пилето се препоръчва да не се претопля отново.

Всъщност, въпреки запазването на вкуса си, съставът на протеина в месото се променя. И това може да предизвика негативни реакции в стомаха.

Но ако пилето все пак е останало от предишно хранене, и сте решили да го загреете отново, тогава го правете при сравнително ниски температури.

Гъби

6 ястия които не се претоплят - гъби
6 ястия които не се претоплят – гъби

Протеините, съдържащи се в гъбите, лесно се разрушават от действието на ензими и някои микроорганизми. Поради това запазването на гъбите при стайна температура след готвене може да бъде много опасно.

Не се препоръчва да се загряват отново, защото могат да причинят подуване на корема и понякога диария. Няма да има проблеми само ако по време на подгряване температурата не превишава 70 градуса С.

В заключение трябва да се отбележи следното: всички съставки в ястията са различни и следователно се променят различно при повторно нагряване.

Така че следващият път, когато решите да притопляте някое ястие отново, припомнете си написаното тук. И не забравяйте да покриете съда с капак, така че температурата да е равномерна навсякъде.

Вижте още и ⤵️
Суеверия свързани с храната
Подходяща храна според зодията
Храната привлича
Биохраните – трябва ли да ги купуваме?

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите