Връзки и партньори

30 мин кавга сваля самочувствието

Емоциите от любовта и връзките

Лошата връзка ни разболява, a жените са най-уязвими.

Любовта и връзките ни носят редица емоции, които обаче не винаги са само приятни. Докато щастливите отношения с партньора влияят положително на психиката и процесите в организма ни, неразбирателствата с половинката носят обратен ефект.

Според редица изследователи те могат да се окажат изключително вредни за цялостното ни здравословно състояние. Така освен с редица главоболия можем да се сблъскаме и с някои заболявания, дължащи се единствено на неподходящия ни избор за любим човек.

30 мин кавга сваля самочувствието
30 мин кавга сваля самочувствието

Емоции

Освен романтични чувства и привличане, връзките могат да ни донесат също тъга, гняв и стрес. Предизвиквани от несполуките в любовта, тези емоции от своя страна, увеличават риска от развитие на здравословни проблеми.

Според проучване на Американската медицинска асоциация нещастният брак увеличава риска от сърдечно-съдови болести. В изследването участвали жени, които свидетелствали за чести караници със съпрузите си. Направените тестове показали, че при тях рискът от инфаркт и сърдечни проблеми е почти 3 пъти по-висок от нормалното. Причина за това според учените, е стресът, на който са били подложени дамите. Изводът на специалистите бил потвърден от последващо американско проучване, което също доказало, че подкрепата на партньора и качеството на отношенията на двойката са ключови фактори за развитието на хронични болести на сърцето.   

Негативи

Сред негативните ефекти от неразбирателствата с любимия са и възможните психични проблеми, до които то може да доведе. Според експерти стабилният брак е благотворен в това отношение. Дразгите и трудностите обаче имат обратен ефект върху нас, като могат да предизвикат депресия и панически разстройства.

Според ръководители на нов експеримент 30-минутна кавга с партньора е способна да свали самочувствието ни. Оказва се, че враждебността и критиките от страна на половинката са основните виновници за появата на несигурност. Резултатите от изследване на социалното поведение показват, че необвързаните се радват на по-добра самооценка в сравнение с нещастно женените. Друго британско проучване пък открило, че преминаването през редица раздели ни влияе по-зле дори и от самотата. Направените тестове показали, че разводите и честата смяна на партньори в живота нанасят сериозни щети върху психиката, особено на нежния пол.

Пречка

Честите конфликти в брака се оказват решаващи и за това колко бързо се възстановяваме, когато се разболеем. Заедно с влошено физическо състояние, те са пречка в борбата със заболяванията, сочи ново изследване. То доказало тенденцията и затруднило предположенията на учените. Станало ясно още, че освен пречка за имунната система, нещастните връзки могат да влошат цялостното ни здравословно състояние.

Жените, които участвали в експеримента, споделили, че не се чувстват удовлетворени в брака си. При тях се наблюдава повишен риск от развитие на високо кръвно налягане, диабет тип 2, висок холестерол и други. Оказало се също, че дамите са по-податливи на вредното влияние в сравнение с мъжете си.

Вижте още и ⤵️
Защо силните жени са магнит за неподходящи мъже
Какви сме във връзките си и как прощаваме
Какви сте в любовта според датата ви на раждане

Sending
Оценка
5 (2 гласа)
Тагове

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите