Здраве и храна

Яйцата са по-полезни от ябълките?

Яйцата са много полезни за нашето здраве

Учените вече са категорични, че омлетът е сред най-полезните за здравето ни храни. Рохки, твърдо сварени, на очи или по панагюрски – яйцата задължително трябва да бъдат част от дневния ни хранителен режим, смятат специалисти. Според нови изследвания препоръката да не се консумират повече от 2 яйца дневно е напълно погрешна. “Наситените мазнини нанасят много по-голяма вреда за здравето, отколкото яйцата, които са важен елемент от здравословното и балансирано хранене “, категорични са медиците.

Яйцата са по-полезни от ябълките?
Яйцата са по-полезни от ябълките?

Освен това омлетът е великолепен източник на микроелементи и висококачествени белтъчини, като в същото време в него има много малко калории. Рохко сварените яйца са особено полезни за децата и за възрастните хора. Консумирането им намалява риска от развитието на рак на гърдата. Съчетанието на витамин D и фосфор пък допринасят за здравината на костите и зъбите, а лутеинът, съдържащ се в жълтъка, подобрява зрението, обясняват специалистите.

Суровите яйца не са особено полезни за организма, защото така се усвояват по-трудно. Твърдо сварените яйца не са за препоръчване, смятат диетолози. Така популярната през последните години яйчена диета е сред най-харесваните сред жените.Тя е не само много евтина и лесна за изпълнение, но е и доста ефективна.

Лекарите препоръчват на представителките на нежния пол да обърнат внимание на наличието на яйца в дневното си меню. Според последните изследвания птичият продукт е изключително нискокалоричен и безвреден и позволява значително да се намали теглото. Освен това храната за кокошки, които се отглеждат в големите ферми, е много по-различна от тази, която са им давали през миналия век.

Благодарение на различните селскостопански смески качеството на яйцата днес е много по-различно, а омлетът е доста, по-хранителен и здравословен от този, който баба е забърквала преди 30 години. Днес яйцата съдържат около 20% по-малко мазнини, 13 % по-малко калории и 10 на сто по-малко холестерол. Не е за подценяване и фактът, че съвременните яйца съдържат и 7 пъти повече витамин D. Микроелементът е полезен за костите, тъй като има роля за усвояването на калций и предотвратяването на заболявания като остеопороза и рахит.

Изследване на учените доказва, че яйцата помагат за поддържането на добро кръвно налягане и предпазва сърцето от болести. Особено полезен за здравето е жълтъкът. Той съдържа 2 важни аминокиселини – триптофан и тирозин. Учените даже са изчислили, че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти, отколкото една ябълка.

Вижте още и ⤵️
10 храни изграждат мускулите
Как да контролираме апетита си
Какво се случва с тялото ни когато гладуваме
15 сигнала че организмът моли за помощ

Sending
Оценка
3.67 (3 гласа)
Тагове

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите