Здраве и красотаСтатии

Точков масаж

Как да си направите точков масаж

Не пропускайте нашите публикации като се

Той е измислен от китайците преди хиляди години. И за това време човечеството е имало възможност да се убеди, че този метод може да се справи с много заболявания и да приведе в отлично състояние и тялото, и духа.

Всеизвестно е, че върху човешкото тяло се намират множество биологично активни точки. Всяка от тях отговаря за различен орган. Натискайки определена точка, можем да активираме работата на съответния орган или система в организма и по този начин да подобрим самочувствието си. Разбира се професионалният масаж се усвоява с години, но най-простите методи са по силите на всеки.

Нашите съвети ще ви помогнат не само леко и приятно да се събуждате, но и да започвате деня си в добро разположение на духа и отлично самочувствие.

Започнете масажа още докато сте в леглото: масажирайте китките на ръцете, лицето и ушите, защото именно там са съсредоточени биологично активните точки.

Как да си направите точков масаж
Как да си направите точков масаж

За начало раздвижете китките на ръцете, потрийте дланите една в друга. Пристъпете към масаж на ушните раковини и скоро ще усетите прилив на бодрост. С възглавничките на палеца и показалеца намачкайте меката част на ухото. След това се “разходете” по края на ушната раковина нагоре и надолу, намачквайте и самото ухо. В края на процедурата с върха на кутрето внимателно масажирайте слуховия проход. Ако по време на масажа усетите някъде болка, значи на това място трябва да отделите повече внимание: болката показва нарушение в работата на конкретния орган.

Пристъпете към масаж на лицето. Това ще помогне на организма ви да включи защитните си функжии, да активизира имунната система.

Леко прокарайте длани по лицето, сякаш се миете. След това преминете към точките.

Масажирайте точката, разположена малко над основата на носа ви (в областта на “третото око”). Преминете към симетричните точки в началото на веждите. Друга двойка симетрични точки се намират около ноздрите и последната е на брадичката, под долната устна.

Насочете се към китките на ръцете. Разтривайте всеки пръст, движейки се от нокътя към основата. Масажирайте точките по ъглите в основата на нокътната пластина (от двете страни на всеки нокът).

Отделете внимание на една важна точка: тя се намира в средата на образувалия се между палеца и показалеца мускулен триъгълник, след като насочите палеца се в страни от дланта. Масажирайте тази точка и на двете ръце.

Следващата точка е разположена на тилната страна на дланта, между костите на показалеца и средния пръст. Тази точка трябва да се масажира и на лявата и на дясната ръка.

Това е всичко. Вече напълно сте се събудили, заредили сте се с бодрост и това вие отнело само 7 – 10 мин. Ще се убедите, че това е много по-добре отколкото половин час да се търкаляте в леглото и да си мислите как не ви се иска да ставате.

 

Тагове
Close