Именни дни

Св. 7 мчци братята Макавеи, Св. Соломония

На 1 август празнуваме Св. 7 мчци братята Макавеи, Св. Соломония

Не пропускайте нашите публикации като се

Празникът е посветен на християнските светци мъченици.

Св. 7 мчци братята Макавеи, Св. Соломония именници: ЗДРАВКА, ЗДРАВКО, ЗДРАВИНА, МАКАВЕЙ

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Житие на светците

В Библията  се впредава трогателно повествование за страданията и невероятната твърдост на духа у старозаветни мъченици, умрели около 180 години преди Христа.

След като се върнали от вавилонския плен, юдеите, изпитани чрез тежко бедствие, останали за известно време верни на Бога. Непонасяли идолопоклонничеството и точно изпълнявали закона, даден им от Господа чрез Моисей.

Постепенно обаче те започнали да изпадат в пороци.. Влезли в съюз с околните езически народи и под тяхно влияние почнали да възприемат обичаи, противни на закона Господен.

Св. 7 мчци братята Макавеи, Св. Соломония - имен ден
Св. 7 мчци братята Макавеи, Св. Соломония – имен ден

Господ отново ги наказал, чрез житейски бедствия. Посочва се, че те са Соломонови синове и са живели според писанията на стария завет. Това е времето, когато е властвал жестокият цар на Сирия Антиох Епифан, който окупирал Йерусалим, разграбил неговите храмове, убил много хора, и продал в робство около 40000 души.

Като се стараел да въведе идолопоклонничество в Иерусалим, той със заплахи забранявал на юдеите да извършват свое богослужение и да спазват съботния ден, изгарял свещенните книги и най-после осквернил храма, като поставил в него кумира на Юпитер Той заставил юдеите да пренасят жертви на езическите богове и да ядат от жертвоприношението.

Обзети от ужас. много избягали от Йерусалим  и се укривали в пещери и долини. Приемали по-скоро  да търпят всякакви лишения, отколкото да отстъпят от своя закон. Но войниците на Антиох навсякъде преследвали и убивали.

Тежкото бедствиев отново възпламенило вярата на юдеите, Те повярвали. че Господ справедливо ги наказва, затова безропотно се покорили на Неговата воля. Във втора книга Макавейска, след като разказва за бедствията на юдеите се добавя:
Моля ония, които биха чели тая книга, да не се плашат от тия напасти и да разберат, че тия страдания служат не за погубване, а за вразумяване на нашия народ. Защотпо само това, че на нечестивците се не дава много време, а скоро се подлагат на наказание  в знак за гголямо благодеяние

Тези трагични събития са се случили около 189 г преди Христа.

Съобщава се, че учител на батята Макавеи бил известният за времето християнин Елеазар, който отказал на окупатора поробител цар Антиох да яде свинско месо от жевртвоприношението.

И това станало причина старият учител да бъде осъден на смърт. Същата участ последвали и седемте братя ученици, които един след друг умирали, след приложените върху тях жестоки мъчения и страдания.

Такава била съдбата и на тяхната майка. Според преданията Бог наказал жестокия цар Антиох, изпращайки му страшна и мъчителна страдалческа болест, от която плътта му запоячнала да окапва

Поверия

В народна среда обаче е и празник на гадаенето, което нерядко трае 12 дни.

Всеки ден от 1-ви до 12-ти август според традицията съответства на един месец от годината, броено от септември нататък.

Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през месеца. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.

На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка (затова някъде наричат празника Зетьовден).

Гощават ги с вино и пресни питки. От Макавей започват Богородичният пост, който трае две седмици до Голяма Богородица.

Гадания

Народните схващания за празника са във връзка с общата представа за отиващото си лято, за постепенния преход към нов селскостопански цикъл. Оттук произтича и стремежът към прогностика за стопанските дейности. Това обредно гадание не е нищо друго, освен инициален тип магия: нещо, което се случва през определен период ще се случи през цялата година.

Така се предвижда бъдещото благополучие. За благоприятен изход е ритуалното ходене на гости, изразяващо почит и уважение (по-млади към по-стари, т.е. към предците).

Обреди

Раздаването на пити и вино също има обреден характер – на жертвоприношение. В езическия план на обредността започващият пост (лишаване) е отрицателна магия, призоваваща плодородието. Тя е основана на митологемата живот-смърт-нов живот; в този тричлен постът е равен на временна смърт, която ще предизвика новото раждане.

Така магически се осигурява богата реколта и успех в аграрната дейност през бъдещия цикъл.

Традиции в България

В миналото празникът на Макавеите е празнуван в продължение на 12 дни.

Символично всеки ден съответствал на месеците от следващата година, началото на която съгласно църковния календар се поставя от месец септември.

Според поверието стопаните на селото са правели опити да отгатнат какво ще бъде времето през цялата следваща година.

Например: ако през първия Макавей (месец септември) времето е дъждовно, този месец следващата година ще бъде дъждовен. Ако вторият Макавей е топъл, топъл ще бъде октомври и т.н….

Съгласно източниците, по традиция първият Макавей се тачи и почита главно от жените, за да няма болести и рани.

В Ямболския край според поверието ”на Пантелей – Макавей до пладне не се работи, за да бъдат децата здрави, защото двата дни са хатални”, смятат се за „тежки”.

В Македонския край по време на Макавеите или „Чуруците. Жените не перат дрехи и не къпят децата си, защото всичко„ чуртисвало” (изгнивало).

В Етрополския край на първя Макавей всички зетьове се събират на гости у тъстовте си, които ги посрещат с богата трапеза и угощение. След обяда най- възрастният зет вема един толум и започва да тича из хармана да гони и удря с него бадженаците си. Този интересен и забавн обичай е придружен с голяма глъчка и много веселие. Съобщава се в изтояници, че този обред се прави за здрвето на добитъка; крави, овце, коне-кобили, за да бъдат те плодовити.

В района на Родопите пък първият Макавей се назовава  „ус” или „Устина. Той се отличава със забрана на всякакъв вид женска домашна работа. Забранява се на жените да не предат, да не такат, да не шият, за да не нападнат вълци и мечки стадата на овчарите.

В Странджаския край този празник с нарича „Протоягус и е възприето да се смята, че той е най-горещия месец.

Вярвания

Вярва се, че на този ден телата на умрелите изгниват в гроба, тъй като земята „завира от жега.

Освен това, за да не се мъчат душите на умрелите рано сутринта жените отиват на гробища и поливат гробовете на своите близки с много

В района на Стара планина вярват, че след празника на Макавеите, дори заедно с него лятото върви към своя край.

На този ден прелетните птици – лястовици и щъркели отлитат на юг.

Съгласно поверието, в Троянския край в деня на празника на Макавеите се освещава нов босилек в църквата и хората се кичат с него за здраве.

Жития на светците: православието

👉Календар с Именни дни

👉Вижте всички Именни дни през Август

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на мъж
Пожелания за имен ден на жена

Тагове

Свързани статии

Close