Имена и именни дниИменни дни

Св. Модест – 18.12.2020

Св. Модест почитаме на 18 декември

Той се родил в Севастия Кападокийска в християнско семейство. От ранни години го привличал строгият живот на монасите.

Имен ден празнуват имената:

Св. Модест именници: Модро

Изберете Пожелания за имен ден

Св. Модест почитаме на 18 декември
Св. Модест почитаме на 18 декември

Св. Модест станал монах и настоятел на създадената през IV век обител на преподобния Теодосий Велики – основателя на общежитийното монашество в Палестина. По същото време – през 614 г., персийският цар Хозрой предприел опустошително нашествие срещу християните в Сирия и Палестина.

Десетки хиляди били убити, храмове били разрушени, Йерусалимският патриарх Захарий и много други християни били взети в плен заедно със Светия Кръст Господен.

На св. Модест било възложено временно да управлява Йерусалимската църква. Той грижливо събрал телата на убитите монаси от обителта на св. Сава Освещени и с почет ги погребал. С помощта на св. александрийски патриарх Йоан Милостиви, той прекратил разрушаването на Йерусалимския храм на Гроба Господен, на Храма във Витлеем и на други християнски светини.

Четиринадесет години по-късно патриарх Захарий се върнал от плена с Господния Кръст. След неговата смърт, св. Модест бил поставен за патриарх на Йерусалим (632 г.).

Св. Модест починал на 18 декември 634 година на 97-годишна възраст.

Според народните вярвания, заедно със св. Георги свети Модест е почитан като закрилник на домашните животни, най-вече на едрия домашен и впрегатен добитък.

Легедните разказват, че той научил хората как да впрягат воловете и да орат нивите си. Затова е почитан и като покровител на земеделци, орачи и колари. По-рядко го тачат и като патрон на овчарите. Върху иконите, рисувани в т.нар. народен или наивистичен стил, св. Модест е зографиван в обкръжение на пасящи или впрегнати в рало крави или волове, а също и овце. Празникът му е популярен в Пиринско, Родопите и Странджанско.

Повсеместен е обичаят на празника му да не впрягат в каруци воловете, биволите и кравите. За тяхно здраве, а също на орачите, пастирите и коларите раздават хляб и/или варено жито.

Много тържествено почитат  този ден в Странджа. Сутринта в семействата, които се занимават със земеделие, жените месят специален хляб с квас (арта) и приготвят варено жито. Всички отиват на църква, като жените носят хляба и житото, а мъжете – крини с пшеница.

Хлябовете и вареното жито се подреждат под иконата светеца и след литургията свещеникът ги благославя със специална молитва. Донесената в крини пшеница се дарява на храма. Ако в някой дом домашните животни често умират, собствениците им даряват на иконата на св. Модест в този ден метални вотиви (оброчни фигури) във вид на рогца или хомотле (малко яремче).

Среща се и обичаят под домашната икона да се поставя хомот, върху него да се постила кърпа и върху нея поставят питата за впрегатните животни – след това я прекадяват с тамян и я раздават.

В някои села хлябът за здравето на орачите и впрегатния добитък се маже с осветено в църквата олио и/или с мед – за да са мазни шиите на животните и да не ги болят при впрягане. Жените раздават обредните хлябове, като тичат, за да са здрави животните. В някои села вярват, че тази, която първа раздаде хляба си, първа ще свърши и жътвата през лятото.

В Пиринско, където празникът е известен като МодюМодеус или Моюс палят и свещи за здравето на домашните животни – в църквата или върху хомота, както и закрепени върху рогата на животните. От хляба и житото, които раздават, запазват по малко и ги добавят към храната на добитъка.

В Родопите за здравето на тези животни жените приготвят нечетен брой малки питки, които раздават в махалата или в селото.

👉Календар с Именни дни

👉Вижте всички Именни дни през Декември

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден на мъже
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Вижте и

Close
Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите