Именни дни

Св. Анастасия

Св. Анастасия - 22 декември

Не пропускайте нашите публикации като се

На 22 декември Българската православна църква чества Св. Анастасия. Тя била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

Св. Анастасия именници: АНАСТАС, АНАСТАСИЯ, АНАСТАСИ, АНАСТАСИЙ, АСЕН, АСЕНКА, АСЯ, СИЙКА, СИЯ, СИЯН, СИЯНА

Изберете Пожелания за имен ден

св. Анастасия - имен ден
св. Анастасия – имен ден

Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания. От Хрисогон и от майка си Анастасия получила познания за истинския Бог.

Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща ѝ бил езичник, но майка ѝ изповядвала християнската вяра. Всички в Рим се чудели на красотата, ума и познанията на младата Анастасия.

Тя още на младини се лишила от майка си, а баща й я омъжил против волята й за един богат и знатен римлянин езичник, човек с груб и жесток характер. Едничката утеха тя намирала в молитвата и в изпълнението на християнските си задължения. Нейният мъж негодувал, че тя много раздавала на бедни и, боейки се да не разпилее за благодеяния всичкото богато наследство от баща си, той започнал да се отнася към нея жестоко.

След това мъжът на Анастасия бил изпратен някъде от императора и по пътя умрял. Анастасия, която сред тежките страдания се била още повече привързала към закона Господен, посветила целия си живот на служене на Бога и на ближните.

В това време било подигнато тежко гонение против християните. Диоклетиан (284-305 г.) заповядал да накажат със смърт и стареца Хрисогон.

Анастасия продължавала да върши милосърдни дела. Стражари разбрали, че тя е християнка, и я довели при илирийския управител.

Той я уговарял да се отрече от Христа, но като се убедил, че думите му са безполезни, донесъл за нея на царя. Диоклетиан повикал Анастасия и като видял, че е непреклонна, предал я на един от капитолийските началници – Улпиан , за да може той да я уговори или принуди да се отрече от Христа. Като се убедил, че всички усилия са напразни, Улпиан я предал на мъчения. Но изведнъж го постигнала внезапна смърт.

Анастасия пак започнала да върши милосърдни дела, обаче била наново затворена от новия илирийски управител – човек твърде користолюбив, който й предлагал да я освободи от мъченията, ако тя му предаде имението си.

Но Анастасия не се съгласила на това, като казвала, че нейното имущество принадлежи на бедните. Управителят решил да умори Анастасия чрез глад. Два пъти по 30 дни не й давали ни храна, ни питие. Но Анастасия, подкрепяна от Божия сила, оставала здрава.

Управителят осъдил Анастасия да бъде удавена в морето. Турили я в една голяма ладия заедно със 120 осъдени. Когато ладията отплувала доста далече от брега, войниците отворили в нея няколко дупки и се прехвърлили в друга ладия. Но за учудване на всички ладията, обречена на загиване, благополучно се държала над водата. Спасените по такъв чудесен начин повярвали в истинния Бог и като паднали през нозете на Анастасия и се удостоили със св. Кръщение.

А управителят, като узнал за тяхното чудесно спасение, втори път ги осъдил на смърт и ги предал на различни мъчения. Анастасия привързали към четири стълба и я изгорили в 290 г. Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград.

Празника в България

У нас този празник е разпространен главно сред населението в Родопите.

Според народните вярвания с лика на тази светица се персофиницира физическата смърт на човека.

На този ден според народните поверия не трябва да се върши никаква къщна работа, за да се умилостиви смъртта. Някъде наричат празника Черноризие, защото тогава започнали болките на Богородица и затова тя си боядисала дрехите в черно.

На този ден жените, особено майките, не работят нищо, за да не се разболеят децата им. Вярва се също, че ако се наруши тази забрана, някой в къщата е заплашен от нещастие.

В някои краища дори обличали черни дрехи. Наричали светицата Нашташа или света Чьорна. Вярва се, че в която къща не се празнува денят на света Анастасия, света Чьорна ще почерни дома на оная, която преде, тъче или пере.

Поверия

Вярва се, че в която къща не се празнува денят на света Анастасия, непременно ще се случи нещастие. Жените и особено майките не трябва работят нищо, за да не се разболеят децата им.

Старите хора вярват, че ако някоя стопанка не спазва това, то тогава нейния дом ще бъде сполетян от беда.

Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще е дъждовно. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

Традицията повелява да се месят пресни питки и намазани с мед да се раздават.

👉Календар с Именни дни

👉Вижте всички Именни дни през Декември

Изберете вашето оригинално пожелание тук ⤵️
Пожелания за св. Анастасия
Пожелания за имен ден на мъже
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден

Тагове

Свързани статии

Close