Статии

Причини за честа смяна на настроението

Какво влияе на нашето настроение?

Какво кара спокойният и уравновесен човек изведнъж да стане капризен, ревлив, подозрителен, раздразнителен и дори агресивен?

Нерядко причината за такива кардинални изменения се крие вътре в организма. Но има случаи, когато емоционалният фон се променя под въздействието на външни фактори.

Очевидно е, че нашето емоционално състояние се променя не от само себе си. Неговите „възходи и падения“ настъпват под влияние на многобройни фактори.

Причини за честа смяна на настроението
Причини за честа смяна на настроението

Изменения в хормоналния фон

Най-ярко това се изразява в колебанията на емоционалните реакции при жените през различните фази на менструалния цикъл. За илюстрация за тази причина за колебания в настроението може да служи и нестабилността на емоционалния фон по време на бременност.

Освен половите хормони, влияние на настроението оказват и други медиатори на ендокринната система: хормоните на надбъбречните жлези и на щитовидната.

Хормоналният фон има значение и за емоционалното състояние на мъжете. В ежедневието на средностатистическия мъж могат да се намерят маса причини за възникване на хормонален дисбаланс. Тук се отнасят и физическата преумора, и вредните навици, и неправилното хранене и хиповитаминозата.

Известно време организмът се съгласява да търпи неуважително отношение към себе си, но после започва да се бунтува. За появата на видими проблеми в психоемоционалната сфера  е достатъчно нарушаването на синтеза само на един хормон – тестостерона. Човек в резултат става по-уязвим емоционално, редовно изпитва пристъпи на немотивирана раздразнителност, сменящи се от депресии.

Претоварване с емоции

Стремителният информационен поток, все по-ускоряващия се ритъм на живот, многобройните задачи, които трябва да се изпълнят в определен срок, семейството, възпитанието на децата, покупките, телефонните разговори, нерешените проблеми – всичко това поглъща огромно количество време, лишавайки ни от всякаква възможност за пълноценен отдих. В резултат се появява постепенно изтощаване на нервната система.

Продължителен стрес
Продължителен стрес

Продължителен стрес

В нашето съзнание здраво се е закрепил стереотипът, че със склонност към резки колебания в настроението се отличават представителките на прекрасния пол. Но това е погрешно, тъй като нестабилността на емоционалния фон е характерна и за мъжете. При подробен анализ се изяснява, че те имат не малко поводи за такива колебания….

Една от причините за емоционална нестабилност при мъжете е стереотипът, според който мъжът е единственият, който издържа семейството, и той носи цялата отговорност за неговото благополучие. Днес малко хора могат да се похвалят с абсолютната стабилност на своето финансово положение. На този фон тревогата за благосъстоянието на семейството постепенно прераства в хроничен стрес и става причина за емоционална неуравновесеност.

Неразбирателство в семейството

Склонността за натрупване вътре в себе си на отрицателни емоции, свързани с различни битови неприятности, постепенно може да доведе до установяване на перманентно негативно настроение. При жените този механизъм се отразява на настроението много по-рядко, тъй като те обсъждат неприятностите със своите приятелки, познати, майки, психолози и т. н.  

Вижте още и ⤵️
Стресът съсипва здравето ни
Доброто настроение зависи и от витамините
Какво да хапваме когато сме стресирани?
Масло от канела против стрес
11 мита и истини за стреса

Sending
Оценка
0 (0 гласа)
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите