Здраве и хранаСтатии

Полезно или вредно е кафето?

Интересни факти за кафето и нашето здраве

Сигурно всяка сутрин посягате към чашката горещо кафе, но знаете ли как тази толкова популярна напитка влияе на здравето ви? От различни източници четете, че кафето е полезно. От други – че е вредно, Къде е истината?

Не води до обезводняване

Експертите са единодушни – твърдението, че кафето води до обезводняване, е най-разпространеното погрешно схващане.

Учени провели експеримент с участието на 50 мъже. Д-р Хале Саперщайн от болницата “Хенри Форд “ в Мичиган заявил, че досега учените съветвали хората да пият по 8 чаши течности на ден, без да броят кафето. Според проучването обаче кофеиновата напитка е съвсем пълноценна течност. Според анализа от изследването кофеинът е естествено пикочогонно средство, но не причинява обезводняване. ai

Полезно или вредно е кафето?
Полезно или вредно е кафето?

Съюзник в отслабването

Кофеинът често се слага в таблетките за отслабване. Чашка кафе може да доведе до временно ускоряване на метаболизма.

“Въпреки това, никакви доказателства, че кафето може да ви помогне да се отървете от излишните килограми“, заявил Саперщайн.

Много хора обичат да си пият кафето с калорична сметана и захар. При това положение, няма как то да помогне за отслабване.

Предпазва от рак

Кафето е включено в списъка с противоракови продукти, публикуван от Американския институт за изследване на рака поради високото съдържание на антиоксиданти.

“Ракът започва с увреждане на ДНК. Антиоксидантите в кафето защитават вашите клетки“, обяснява д-р Линдзи Малоун от Кливландската клиника. Различни изследвания свързали кафето с понижен риск от онкологично заболяване на кожата, на гърдата и на простата.

Вреди на сърцето

Кофеинът временно повишава артериалното налягане, но в дългосрочен план то не вреди. Всъщност е един от най-добрите продукти за предотвратяване запушването на артериите.

Някои експерти са на мнение, че онези, които пият кафе всеки ден в продължение на години, привикват към кофеина и той вече не влияе на артериалното им налягане.

Най-добре е хората с високо кръвно налягане да поговорят с лекар. Той ще прецени дали кафето трябва да се спре.

Повишава холестерола

Да, кафето повишава вредния холестерол в кръвта. Кафестолът (химическо съединение в кафето) е причината за това. Има го най-много в еспресото и приготвеното с кафеварка кафе. Ако използвате хартиен филтър, въпросното вещество изчезва.

Премахва махмурлука

Ако не можете да стоите уверено на крака след наситена със събития нощ, кафето може да ви помогне наистина.

“Ако не сте се наспали добре, което много често се дължи на махмурлук, кофеиновата напитка ще стимулира вашата нервна система“, обяснява Малоун.

Въпреки това, кафето не ускорява извеждането на алкохола от организма.

Смалява бюста

Женските гърди се променят по определен начин с възрастта. Изследване публикувано в British Journal of Sanser, показало, че дамите, които изпиват 3 или повече чаши кафе ежедневно, имат със 17 % по-малък размер на гърдите, отколкото тези, които пиели съвсем малко кафе. Всяка допълнителна чаша увеличава ефекта.

Не пречи на растежа

Няма абсолютно никакво научно потвърждение, че кафето забавя растежа, заявила д-р Малоун.

“Има някои изследвания, в които се казва, че кофеинът може да извежда калция от костите, но изглежда важи само за старите хора. Следователно няма как да забави растежа при подрастващите“, обяснила тя.

Вижте още и ⤵️
Как да преборим пролетната умора
Гледане на кафе
Цитрусите топят мазнините отвън и отвътре

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите