ЗдравеЗдраве и спортСтатии

Медитация при цистит

Как медитацията ни помага при цистит?

Не пропускайте нашите публикации като се

Визуализацията облекчава болките

Тя е един от най-ефикасните начини за контрол на състоянието при цистит. Целта е да се отвлече вниманието от болките. Вие не забравяте за нея, а я трансформирате в друг вид усещане. Опитайте се да се съсредоточите върху болката като към усещане за прохлада, което по-често се свързва с чувството за комфорт. Постарайте се да ангажирате вниманието си с някой друг участък от тялото – например ръцете, раменете, вместо да фокусирате вниманието си само върху болезненото място.

Медитация при цистит
Медитация при цистит

Медитирайте, съсредоточавайте вниманието върху дишането

Дълбокото дишане помага за отпускане, а то ще намали дискомфорта. Напрягането на мускулите усилава болката. Ако прехвърлите вниманието от болката към дишането ще постигнете желаното отпускане. Седнете удобно, дръжте гърба си изправен. Съсредоточете се върху мускулите и се постарайте да ги отпускате последователно.

Започнете с долните крайници, отначало ги напрегнете а след това ги отпускайте. Така продължете до горе до раменния пояс като едновременно концентрирате вниманието си върху дишането. Дишайте много бавно и ще почувствате как мускулите ви се отпускат. Занимавайте се с този тип медитация 2 пъти седмично по 15 мин.

Вървете пеша, бягайки от болката

Ежедневните разходки са незаменимо средство за поддържането на душевното и физическо здраве. Тези, които страдат от интерстициален цистит, трябва да избягват всякакъв вид упражнения, предизвикващи сътресения на пикочния мехур, т е не трябва да бягат или да се занимават с аеробика. Ходенето не изисква усилия, но дава енергия. Теоретически вървенето пеша стимулира изработването на ендорфини – природните обезболяващи средства.

Вижте още и ⤵️
Симптомите на цистита могат да бъдат скрити
Билки за жени
Медитацията и ползите за нашето здраве

 

Тагове
Close