Библейски речник - Ливан в библейския речник

Значение на думата Ливан в библейския речник


Дълга верига планини на север от Палестина, така наричан от белезникавите варови камъни, които ги съставляват, и може би, от снежната им белота през зимата. Ливан се състои от две главни бърда, които се простират, почти успоредно едно с друго, и със Средиземно-морските крайбрежия, с посока от североизток към югозапад. ***картинката*** на Сидон. Западното бърдо гърците наричаха Ливан, а източното Срещо-Ливан. Помежду им има една дълга долина, наречена Долинна Сирия, или "долът на Ливан" - И.Н. 11:17, и която сега се нарича Бука. Тя се разширява на север, но е много тясна на юг, където извира река Литани, старата Леонтес, която тече западно към морето, на север от Тир. Западното бърдо, е по-високо от източното, и някои от върховете му са около 10,000 крака високи. Един връх, обаче, в източното бърдо, именно планината Ермон, която сега се именува Джебел-еш-Шейх, е още по-висок, и на него винаги има лед. ***Ермон***. Един Арабски поет, говори за най-високия връх на Ливан така: "Санин носи зимата на главата си, пролетта на рамената си, есента в пазухата си, а лятото лежи заспало пред нозете му".
Еврейските писатели, често споменават величието на Ливанските върхове - Ис. 10:34, 35:2, височината, на които е една здрава преграда на север - Ис. 37:24. Те често говорят за плодът на Ливан, който се люлее от ветровете - Пс. 72:16; за величествените му кедри и други дървета - Ис. 60:13; Ер. 22:23; за безбройните му стада, които всички, обаче, не бяха достатъчно всеизгаряне за един грях - Ис. 40:16; за превъзходното му вино - Ос. 14:7; за ледено-студените му води - Ер. 18:14, и за благоуханието му - Ос. 14:5. На Мойсей много му се искаше да влезе в Святата Земя, и "да види онази добра планинска страна, и Ливан" - Вт. 3:24,25; и Соломон говори за възлюбения, олицетворяващия Христос, "изгледът му е като Ливан" - П.П. 5:15. За "Ливанската кула, която гледа към Дамаск" - П.П. 7:4, ни припомнят днешните изследователи, с описанията си на развалините на старите храмове, построени от грамадни камъни. Развалините на много подобни храмове, са открити на различни места в Ливан, някои на твърде високи върхове, където трудът за изкачването на камъните, трябва да е бил извънредно голям.
Западните поли на Ливан, които се издигат нагоре от приморските поляни чрез един вид издигнати равнища, са покрити с лозя, маслинени дървета, черници, и смоковници; и са заети, както и долините между гористите върхове от без брой села. Срещо-Ливан, е по-малко населен и обработен.


Sending
Оценка
5 (2 гласа)
Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите